Publisert: 05. januar 2012
App
LYTTETRENING: I månedsskiftet januar-februar kommer en lytteapplikasjon for iPhone og iPod touch, som skal være et hjelpemiddel for personer som hører indre stemmer. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no.

App mot indre stemmer

App mot indre stemmer

Med en ny mobil-applikasjon håper forskere ved Universitetet i Bergen å hjelpe mennesker som hører indre stemmer til å klare å konsentrere seg om ytre, ekte lyder i stedet.

-I månedsskiftet januar-februar kommer en app der pasienter skal trene oppmerksomhet slik at de bedre kan konsentrere seg om lyder som faktisk finnes, og dermed bedre blokkere de indre stemmene som de hører, forteller doktorgradsstipendiat ved Institutt for biologisk og medisinsk psykologi i Bergen, Josef Johann Bless, til napha.no.

Forløper

Sammen med fire kolleger i Bergen fMRI-group lanserte han rett før jul en annen lignende App for iPhone og iPod Touch, kalt iDichotic.

-Appen som kom før jul er rettet mot folk flest som vil teste hjernens språkbehandling og konsentrasjonsevne, forklarer Bless.

Skifter oppmerksomhet

Appen som skal hjelpe mennesker som hører indre stemmer, bygger videre på iDichotic.

For begge appene gjelder samme hovedprinsipp: Ved å gi forskjellige lydimpulser til hvert øre ved hjelp av hodetelefoner tror forskerne at det er mulig å trene seg opp til å rette oppmerksomheten mot den ene lyden og stenge ute den andre.

Idé fra musikk

-Jeg fikk ideen da jeg hørte musikk på Iphonen og hørte ulike instrumenter på hvert øre. Dette minte meg om den dikotiske lyttetesten vi bruker i labben, sier Bless til universitetsavisen På Høyden.

Bless forteller til napha.no at den dikotiske lyttetesten i forskningssammenheng brukes på pasienter som hører stemmer, for å teste deres konsentrasjonsevne.

Veksler mellom ørene

Forskjellen på iDichotic og den kommende appen er at sistnevnte i tillegg til å teste konsentrasjonsevnen også gir mulighet til å trene den opp, forteller Bless, og utdyper:

-På iDichotic-appen gir vi først 36 lyder til høyreøret, og deretter 36 til venstre. Treningsversjonen for de som hører indre stemmer veksler oftere mellom ørene, og en funksjon ved appen gjør det mulig å følge sin egen progresjon. Lydene er vokaler og konsonanter i kombinasjon, stavelser som "ba" og "ka", forklarer han.

Han understreker at treningsappen også kan brukes av folk flest for å trene opp konsentrasjonsevnen.

Begrenset testing

Appen for personer som hører indre stemmer er foreløpig bare testet på to personer i målgruppen.

-De trente to ganger daglig med den i fire uker. Begge har økt konsentrasjonsevnen, og sier de er blitt bedre i stand til å ignorere indre stemmer, sier Bless.

Profesjonell bruk

Treningen har gjort testpersonene flinkere til å konsentrere seg om detaljer, som for eksempel instrumenter og musikk.  

Han sier at appen som kommer i månedsskiftet er tenkt for ansatte i helsevesenet som vil gi et treningsopplegg til pasienter som ønsker dette.

APP-UTVIKLER: Josef Johann Bless.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen