Med en ny mobil-applikasjon håper forskere ved Universitetet i Bergen å hjelpe mennesker som hører indre stemmer til å klare å konsentrere seg om ytre, ekte lyder i stedet.
-I månedsskiftet januar-februar kommer en app der pasienter skal trene oppmerksomhet slik at de bedre kan konsentrere seg om lyder som faktisk finnes, og dermed bedre blokkere de indre stemmene som de hører, forteller doktorgradsstipendiat ved Institutt for biologisk og medisinsk psykologi i Bergen, Josef Johann Bless, til napha.no.
Sammen med fire kolleger i Bergen fMRI-group lanserte han rett før jul en annen lignende App for iPhone og iPod Touch, kalt iDichotic.
-Appen som kom før jul er rettet mot folk flest som vil teste hjernens språkbehandling og konsentrasjonsevne, forklarer Bless.
Appen som skal hjelpe mennesker som hører indre stemmer, bygger videre på iDichotic.
For begge appene gjelder samme hovedprinsipp: Ved å gi forskjellige lydimpulser til hvert øre ved hjelp av hodetelefoner tror forskerne at det er mulig å trene seg opp til å rette oppmerksomheten mot den ene lyden og stenge ute den andre.
-Jeg fikk ideen da jeg hørte musikk på Iphonen og hørte ulike instrumenter på hvert øre. Dette minte meg om den dikotiske lyttetesten vi bruker i labben, sier Bless til universitetsavisen På Høyden.
Bless forteller til napha.no at den dikotiske lyttetesten i forskningssammenheng brukes på pasienter som hører stemmer, for å teste deres konsentrasjonsevne.
Forskjellen på iDichotic og den kommende appen er at sistnevnte i tillegg til å teste konsentrasjonsevnen også gir mulighet til å trene den opp, forteller Bless, og utdyper:
-På iDichotic-appen gir vi først 36 lyder til høyreøret, og deretter 36 til venstre. Treningsversjonen for de som hører indre stemmer veksler oftere mellom ørene, og en funksjon ved appen gjør det mulig å følge sin egen progresjon. Lydene er vokaler og konsonanter i kombinasjon, stavelser som "ba" og "ka", forklarer han.
Han understreker at treningsappen også kan brukes av folk flest for å trene opp konsentrasjonsevnen.
Appen for personer som hører indre stemmer er foreløpig bare testet på to personer i målgruppen.
-De trente to ganger daglig med den i fire uker. Begge har økt konsentrasjonsevnen, og sier de er blitt bedre i stand til å ignorere indre stemmer, sier Bless.
Treningen har gjort testpersonene flinkere til å konsentrere seg om detaljer, som for eksempel instrumenter og musikk.
Han sier at appen som kommer i månedsskiftet er tenkt for ansatte i helsevesenet som vil gi et treningsopplegg til pasienter som ønsker dette.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?