Det å ha gode temaer for møtene, å møtes jevnlig og ha faste deltakere er viktig for å få samarbeid i nettverk til å fungere, mener nettverksledere innen psykisk helsefeltet.
17. januar deltok han på NAPHAs erfaringsseminar knyttet til nettverk innen psykisk helse, arrangert i Trondheim. Folland er koordinator for psykisk helsearbeid i Molde kommune, og leder av et kommunenettverk av ansatte innen psykisk helsefeltet i 10 kommuner i Møre og Romsdal. Nettverket har eksistert i fire år.
-Et hovedmål med å møtes i nettverk er å skape mer like tjenester og et mest mulig verdig liv for brukerne, uavhengig av hvor de bor, forklarer Folland.
Han nevner et eksempel på å jevne ut kommunale forskjeller i psykisk helsetilbudet:
Han er fornøyd med at seks til åtte kommuner greier å prioritere nettverket høyt.
Det han mener mangler i nettverket er brukerrepresentasjon.
-Vi har en person som representerer Mental Helse i Molde kommune. Det blir mye når alt arbeidet faller på én person, påpeker han.
Også spesialisthelsetjenesten er representert med to personer fra Klinikk for voksenpsykiatri i Molde.
I sitt innlegg på konferansen oppsummerte Thore Folland nytten av og utfordringer ved nettverket slik:
Blant temaene for møtene er forebygging, bolig, økonomi, oppfølging av personer med store behov for sammensatte tjenester, organisering og innhold av tjenester, samarbeid og samordning, rekruttering og kompetanse og begrepsavklaringer.
Også et nettverk av ledere innen psykisk helsefeltet i Oslo ble presentert under seminaret. Nettverksdeltaker og leder for Enhet psykisk helse i Stovner bydel, Tone Andersen, presenterte nettverket sammen med nettverksleder Grete Vedlog fra Helseetaten i Oslo kommune.
-Vi ser aller størst behov for å utveksle erfaringer om både rus og psykiske lidelser, og det å skaffe bolig både til denne og andre målgrupper, forteller de to.
NAPHA tok initiativ til dette nettverket, og deltar sammen med blant annet Fylkesmannen.
Samhandling med spesialisthelsetjenesten, tilrettelegging av tjenester for utfordrende målgrupper, erfaringer med kommunepsykolog samt brukermedvirkning, er blant temaene som har vært oppe i nettverksmøtene den siste tiden.
Hensikten med Oslos ledernettverk oppsummerer de to slik:
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?