Publisert: 19. januar 2012
Ragnhild Toft Brochmann søkte selv frem til hjelp og hjelpemidler etter at hun ble skadet etter en ulykke. Hun er sykemeldt fra studiene, og her hviler seg hver dag på en ergonomisk matte.
STUDENTER: Ragnhild Toft Brochmann i en reportasje om studenter som har opplevd ulykke, terror eller krig.(FOTO: Skjalg Bøhmer Vold)

-Studenter får hjelp

-Studenter får hjelp

Studenter som har opplevd terror, ulykke og krig, forteller om hvordan de opplever støtten fra hjelpeapparatet.

-Studenter som sliter med senskader etter traumatiske hendelser får hjelp, skriver Universitas på lederplass i dag.

I reportasjen Nedenom og hjem, forteller avisen om tre unge som opplever å ha blitt tatt godt vare på etter krig, terror og ulykke.

Tett psykologisk oppfølging etter 22.juli

Hildegunn Fallang var en av dem som greide å svømme vekk fra Utøya. Hun er i full gang med studiene ved Høyskolen i Oslo og Akershus, men i dagene som fulgte etter 22.juli fikk hun tett psykologisk oppfølging i Gjøvik kommune, forteller hun til avisen.  

Da skoleåret startet fikk hun tilbud om videre oppfølging av Studenthelsetjenesten.

–Jeg trenger ikke gå dit ofte, men det er fint å ha muligheten. Det går opp og ned, og noen ganger er det fryktelig vondt. Jeg er glad jeg fikk oppfølging med en gang, sier hun.

Ulykkesrammet - måtte finne hjelpen selv

Ragnhild Toft Brochmann ble er sykmeldt fra mastergradsstudiet ved Universitetsstudiet dette semesteret. Hun må ta det roligere etter ulykken som førte til en hjerneblødning for halvannet år siden.

Det skulle kanskje bare mangle, men jeg er overrasket over hvor behjelpelige de har vært ved universitetet, sier hun til Universitas.

Det tok i midlertid måneder før hun fikk oversikt over rettighetene og mulighetene sine.  Tilretteleggingstjenesten, som har vartet opp med eget kontor med seng til Ragnhild, hadde hun aldri hørt om.

–Jeg har alltid pleid å banke på dører, heller enn å sende mail eller ringe. Det har nok bidratt til at jeg har fått god hjelp, påpeker hun.

Mistet soldat i Afghanistan

En annen av studentene mistet en han tjenstegjorde sammen med i Afghanistan. Til Universitas forteller han at han har fått hjelp fra familie og venner. Men, han synes ikke andre skal nøle med å bruke tilbudene som finnes.

-Mange vegrer seg sikkert for å gå til en prest fordi de ikke er kristne. Og de vil kanskje ikke oppsøke psykolog heller, for da må de innrømme overfor seg selv at de har et problem, tror Lars.

Han foreslår at det burde eksistere et lignende, men mer nøytralt, lavterskeltilbud.

Les mer om relevant psykisk helsearbeid og studenters psykiske helse på Psykiskhelsearbeid.no

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen