-I stedet for å ha brukerens individuelle plan liggende på en minnepinne i en låst skuff, kan bruker og fagpersoner med nettbasert samhandlingsverktøy ha planen på en felles innloggingskonto på nett, sier produktsjef Morten Lossius i firmaet SAMPRO.
31. januar besøkte Lossius NAPHA, for å fortelle om SAMPRO, som er et nettbasert samhandlingsverktøy for Individuell Plan (IP).
-Med dette verktøyet kan den enkelte bruker sitte hjemme, logge seg inn på sin individuelle plan, og se om for eksempel legen har vært i kontakt med NAV, forteller Lossius.
83 kommuner, med til sammen rundt én million innbyggere, bruker i dag SAMPRO. En annen stor aktør på feltet er firmaet ACOS. NAPHA-leder Trond Hatling mener det er viktig for NAPHA å skaffe kunnskap om hvilke løsninger som finnes.
-Vi ønsker kunnskap om hva som finnes av slike hjelpemidler til samhandling. Vi vet at dette er et behov i kommunene, sier Hatling.
Alle instanser som er involvert i brukeren har tilgang til SAMPRO-kontoen.
-Det er et felles, elektronisk møtested for ansvarsgruppa, der aktiviteter i gruppa ligger, referat legges ut tilgjengelig for alle med en gang og man kan bruke det til å innkalle til møter, forklarer Morten Lossius.
Siden Individuell Plan inneholder helseinformasjon er kravene strenge til personvern og autentisering.
-I dag lagres de ofte på minnepinner og låses inn i en skuff. Et slikt system gir liten mulighet for brukeren til å følge med på egen plan. Det er også sårbart dersom folk slutter. Noen brukere opplever at planen deres forsvinner, sier Lossius.
Gjennom SAMPRO får man varsling på tekstmelding om det er en beskjed fra bruker eller en fagperson.
-Hvis en fagperson vil gi en beskjed til en annen fagperson som jobber med samme plan, så sender vedkommende en beskjed i SAMPRO, og mottakeren får en SMS med beskjed om å logge seg inn for å lese beskjeden, forteller Lossius.
Lossius mener denne typen nettbaserte hjelpemidler gir god brukerstyring.
-Det er brukeren som er planeier, og som sitter i førersetet og bestemmer hvem som skal få delta i planen. Planeieren kan også bestemme at visse instanser ikke skal få tilgang til visse typer informasjon, sier han.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?