Med førstehjelpsutstyr og rene sprøyter i en sekk på ryggen har overdoseteamet i Trondheim oppnådd tett kontakt med og tillit fra mennesker med rusproblemer og psykiske lidelser.
-Trondheim er blant kommunene i landet med færrest overdoser og færrest overdosedødsfall. Jeg mener hemmeligheten er at vi driver oppsøkende arbeid på gata der rusmisbrukerne er, og at grunnsteinen i tilbudet er ren helsehjelp, sier psykiatrisk sykepleier og fagleder for lavterskeltiltakene for rusmisbrukere i Trondheim kommune, Jan Erik Skjølås.
Under kongressenn "Rus og Psykisk Helse 2012" i Trondheim 7. februar fortalte Skjølås om hvordan Helse- og overdoseteamet i Trondheim jobber.
-Vi er ute på gata og driver feltpleie, med sekk på ryggen. Klokken 8 om morgenen går vi kjapt gjennom mailer og planlegger litt. Deretter går vi ut to og to, og oppsøker rusmisbrukere der de er, forteller Skjølås.
I denne "feltpleien" inngår utlevering av rent brukerutstyr, sårstell, forebygging av overdoser, advaring mot nye, farlige stoffer, avklaring av bosituasjon, samt vurdering av videreføring i systemet til lege, sosialkurator eller sykehus, eller til andre tiltak som Helse- og overdoseteamet tilbyr selv.
-Vi får en unik kontakt med folk på gata, og kjennskap både til deres rusmisbruk og psykiske utfordringer. Utleveringen av rent brukerutstyr er innfallsporten til kontakt, sier Skjølås.
Blant rusmisbrukere på gata er det helsehjelp som er mest etterspurt, fremfor for eksempel sosialfaglig hjelp, hevder Skjølås.
-Rene sprøyter og behandling av ofte svært stygge sår er prekære behov når de er ute på gata og ruser seg. Teamet vårt består utelukkende av helsepersonell, og det er nok ganske unikt på landsbasis. Grunnen er at det er helsehjelp brukerne ønsker i denne fasen, sier han.
Teamet tilbyr både helsemessig og sosial oppfølging av mennesker som driver prostitusjon for å finansiere sitt rusmisbruk.
-Vi har jordmor i teamet som foretar gynekologiske undersøkelser, og vi har sosiale tilbud både for kvinner og menn som driver med prostitusjon, forklarer Skjølås.
Dette er noen av tilbudene temaet har:
Se NRK-innslag fra 6. februar 2012 om skadereduksjons-tiltaket.
Les Jan Erik Skjølås´ foredrag
Les flere napha.no-artikler fra kongressen Rus og Psykisk Helse 2012:
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?