Publisert: 08. februar 2012
Tore Renberg
PREGES FOR LIVET: -Det å vokse opp med at katastrofen alltid truer skaper store tillitsforstyrrelser hos den som opplever dette. Man merker det når man kommer i egne relasjoner utover i livet. Min erfaring er at det ikke går over, sa forfatter Tore Renberg under kongressen "Rus og Psykisk Helse" i Trondheim 8. februar. FOTO: Roald Lund Fleiner/NAPHA.

Snakket om farens alkoholmisbruk

Snakket om farens alkoholmisbruk

-Alle som leser boka "Kompani Orheim" skjønner at jeg vet hva jeg snakker om, sa forfatter Tore Renberg under kongressen "Rus og Psykisk Helse" 8. februar.

-Jeg vokste opp i et hjem med en far som var fantastisk når han var på topp, og som det var umulig å ikke elske. Mitt liv var som en spagat, fra å ha en far som kjørte meg på trening og viste stor entusiasme på hverdagene, til i helgene å være den rake motsetningen, sier Renberg (39).

Selvbiografiske trekk

Under kongressen Rus og Psykisk Helse i Trondheim 8. februar fortalte Renberg om sine egne erfaringer som pårørende til en far som misbrukte alkohol.

Forfatteren leste fra romanen "Kompani Orheim", som kom ut i 2005 og har sterke selvbiografiske trekk. "Kompani Orheim" er også filmatisert, og kommer på kino 2. mars. Filmen ble nylig kåret til beste nordiske film under Filmfestivalen i Göteborg.

-Katastrofen truer alltid

-Man blir veldig årvåken av å leve med alle disse enorme skiftningene som rus fører med seg. Katastrofen truer alltid. Man blir for tidlig voksen, og både nervøs og redd for at det skal skje noe akkurat nå, sier Renberg.

-Blir som en rev

Han beskriver også det å hele tiden måtte være taktisk og tilpasse seg stemningen og forholdene hjemme.

-Jeg liker dårlig at man som så ung lærer seg å bli så taktisk, akkurat som en rev eller noe slikt, sier han.

-Noen kommer til å klare seg

Renberg snakker om hvordan barn og unge som opplever rusmisbruk blant foreldrene takler dette veldig forskjellig.

-Å legge skylden på seg selv vet vi er vanlig. Noen av oss vil implodere, og det må man bare akseptere. Noen vil bare knekke. Men noen kommer til å klare seg også, sier Renberg.

Viktig å leve sitt eget liv

Både for romanfiguren Jarle Klepp og forfatteren selv ble løsningen å rette blikket ut av hjemmet, og begynne å leve sitt eget liv.

-Jarle Klepps løsning er en sosial løsning. I stedet for å gå hjemme og prøve å redde foreldrene sine, så vender han seg utover. Løsningen er jenter, kompiser, fotball, å spille i band og gi faen i det som skjer hjemme, forteller Renberg, som selv valgte samme løsning i ungdomsårene.

-Var nesten ikke hjemme

-Jeg var nesten ikke hjemme i de årene der. Jeg var hos kompiser og satt på biblioteket og leste bøker. Det er det jeg anbefaler, å leve sitt eget liv, ikke å gå til psykolog, sier Renberg.

-Har boka under hodeputa

Han er glad for at "Kompani Orheim" har vært til hjelp for andre som har hatt lignende opplevelser som ham selv.

-Boka handler om å få øye på hvordan en oppvekst i slike rammer er. Jeg har etterpå skjønt at det er en roman om et løvetannbarn. Boka fungerer som en klem til folk som sliter. Jeg har ikke tall på hvor mange som har sagt at de har boka under hodeputa, og det er jeg selvsagt glad for, sier han.

Preges hele livet

Renberg er opptatt av hvordan foreldres rusmisbruk preger barna hele livet.

-Det å vokse opp med at katastrofen alltid truer skaper store tillitsforstyrrelser hos den som opplever dette. Man merker det når man kommer i egne relasjoner utover i livet. Min erfaring er at det ikke går over, sier Renberg.

Hans siste roman, "Dette er mine gamle dager" fra 2011, handler nettopp om slike langtidsvirkninger av å leve med rusmisbruk i familien, forteller Renberg.

Les flere napha.no-artikler fra kongressen "Rus og Psykisk Helse 2012":

Rus og psykisk helse 2012
  • Stor kongress i Trondheim 6.-8. februar 2012, se program.
  • Består av både plenumsforedrag og parallellsesjoner.
  • Arrangert av Faglig forum for Helse- og sosialtjenesten.
LESTE FRA EGEN BOK: Forfatter Tore Renberg.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen