Publisert: 15. februar 2012
Amerikansk system vil gi diagnostisere mer #96255
FLERE DIAGNOSER: Psykologer er bekymret for at normal oppførsel kan bli diagnostisert, hvis siste versjon av det amerikanske systemet DMS-5 blir gjeldende.

Raser mot ny psykiatri-"bibel"

Raser mot ny psykiatri-"bibel"

11.000 helsearbeidere har skrevet under på et opprop mot et diagnosesystem som vil gi flere merkelappen "syk".

Sjenerte barn og folk med seksuelle fetisjer kan få en psykiatrisk diagnose i forslaget til nytt diagnosesystem, skriver Dagens Medisin.

11.000 helsearbeidere fra hele verden har foreløpig skrevet under på oppropet mot diagnosesystemet DSM-5

Flere diagnoser

I forslaget til ny versjon av det amerikanske diagnosesystemet DSM vil oppførsel som i Norge i dag blir regnet som normal eller eksentrisk bli karakterisert som tegn på sykdom. Diagnosen opposisjon- og trassforstyrrelse (ODD) er et eksempel på hva som kan bli tatt i bruk. 

-Dette er bekymringsfullt ettersom diagnoser nå spiser seg inn på stadig flere livsområder, og sykeliggjør fler og fler aspekter i livet vårt. Snart er det ikke et menneske som ikke passer inn i en diagnose, sier Atle Dyregrov.psykolog, dr.philos. og leder ved Senter for Krisepsykologi i Bergen.

Amerikansk innflytelse

Det amerikanske systemet har direkte innflytelse på psykiatrien og det psykiske helsearbeidet som utøves i Norge, fordi det europeiske systemet, ICD-10, harmoniseres med det amerikanske DMS.

Psykologer i Norge kan heller ikke velge å se bort fra systemet, i følge Dyregrov.

–For eksempel er jeg, som har driftsavtale med vårt helseforetak, nødt til å sette diagnoser. Det er noe av dilemmaet vi står i. Jeg trenger ikke tenke diagnose når jeg sitter med en klient men blir tvunget til å sette en, sier Atle Dyregrov.  

The Society of Humanistic Psychology , står bak oppropet og Division 32 Effort to Reform DSM-5.

 

 

Diagnosesystemet DSM
  • Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM) utgis av American Psychiatric Association (APA) og inneholder beskrivelser, symptomer og andre kriteria for å diagnostisere psykisk sykdom.
  • Versjonen DSM-5 er underveis.
  • Forrige versjon, DSM-4 ble satt i verk i 2000.
  • Det amerikanske DSM har direkte innflytelse på det europeiske systemet, ICD-10.
  • Coalition for DSM-5 ledes av The Society of Humanistic Psychology. De er kritiske til den nye versjonen av DSM-5 og forsøker å reformere diagnosesystemet i humanistisk retning.

 

 

ATLE DYREGROV, PSYKOLOG: -Det beste hadde vært om vi fant en helt ny måte å tenke på uten diagnostiske merkelapper.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen