Publisert: 16. februar 2012
Patrick Vogel
KORTREIST HJELP: –Jeg synes det er på tide at psykologer tar i bruk digitale verktøy for å få eksperthjelpen ut til folk som bor langt unna de store byene, sier professor i psykologi ved NTNU, Patrick Vogel (bildet). Foto: Nils Heldal/NTNU Info.

Møt psykologen på nettbrett

Møt psykologen på nettbrett

Professor i psykologi, Patrick Vogel, tar nå i bruk iPad for å behandle angstpasienter med tvangslidelser. Han har tidligere brukt videokonferanse til samme formål, med gode resultater.

–Jeg synes det er på tide at psykologer tar i bruk digitale verktøy for å få eksperthjelpen ut til folk som bor langt unna de store byene, sier professor i psykologi ved NTNU, Patrick Vogel.

Han tar nå selv i bruk iPad for å kurere angstpasienter.

Slipper lang reise

– Jeg har fått mange telefoner fra folk som bor i distriktene, og som er fortvilte over at de ikke kan få hjelp. Folk blir sykere av å stå lenge på venteliste, og vi må erkjenne at ikke alle bor i nærheten av den ekspertisen de trenger for å bli friske. Dagens løsning for dem som ikke klarer å reise for å få hjelp, er telefonen. Men den menneskelige evnen til empati og innlevelse er tusen ganger bedre gjennom et levende bilde, sier Vogel til nettsiden ntnu.no.

Kjørte pilotstudie

Gjennom en pilotstudie har Vogel tidligere dokumentert gode resultater ved behandling av angstpasienter med tvangshandlinger via telefon og videokonferanse.

Seks pasienter fra ventelista på Aker Sykehus fikk seks møter på video, og ni samtaler på mobil. Videokonferansene ble gjennomført på sykehuset. Det er første gang i Norge at psykiatriske pasienter har fått terapi på denne måten, ifølge ntnu.no.

Gode resultater

Etter tre måneder var fire av pasientene helt friske. Etter seks måneder var fortsatt tre helt friske. En av dem var en kvinne som hadde hatt sterk angst og tvangstanker i fjorten år uten å bli bra. En mann hadde hatt tvangstanker i årevis, men ikke villet la seg behandle, skriver ntnu.no.

Resultatene ble nylig publisert i tidsskriftet Journal of Anxiety Disorder.

–Behandlingsresultatene i pilotstudien er på linje med det beste i verden fra vanlig ansikt-til-ansikt-terapi, sier Vogel.

Utvider studie

Han skal nå utvide studien til å omfatte 30 pasienter, og planen er å ta i bruk iPad. På iPad finnes et program som heter Facetime, der man kan se hverandre mens man prater, på samme måte som med Skype.

Strenge regler

Men det er strenge regler for å utføre terapi over internett. Sikkerheten må undersøkes, og det må også godkjennes av den regionale etiske komiteen for forskning.

–Vi har derfor inne en søknad hos Norsk senter for telemedisin for å se hvordan dette skal løses teknisk, sier Vogel til nettsiden.

-Vante omgivelser

Vogel, som bruker eksponeringsterapi for å kurere angst, peker på enda en fordel med terapi via nettbrett.

–Da kan pasienten gå rundt i sine vante omgivelser, og vise meg hva han er redd for. Så kan jeg hjelpe ham der og da, forklarer han.

BRUKER NETTBRETT: Professor i psykologi, Patrick Vogel. Foto: Nils Heldal/NTNU Info.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen