Publisert: 24. februar 2012
Tore Ødegård Tromsø kommune
ROLLEBYTTE: Tore Ødegård i Tromsø kommune mener at hjelpere jevnlig må tenke over hvordan de ville ønske å bli møtt dersom de selv hadde behov for hjelp på grunn av psykiske vansker. FOTO: Privat.

-Satsingen på arbeid har vært viktig

-Satsingen på arbeid har vært viktig

Intervjustafetten "Psykisk helsearbeid Norge rundt". Etappe 23: Tromsø kommune.

Navn: Tore Ødegård, Tromsø kommune.

Jobb: Fagutviklingskonsulent.

Utfordret av: Steinar Trefjord, Sandnes kommune i Rogaland.

Sender stafettpinnen videre til: Unny Winther, Universitetssykehuset i Nord-Norge, tidligere ansatt i Balsfjord kommune.

-Skildre kommunen din med tre ord:
-Vill, vakker, livsvarm og åpen.

-Hva er det beste med jobben din?
-At jobben min spenner vidt og er variert, samtidig som den gir store muligheter til å påvirke hvordan morgendagens rus- og psykisk helsearbeid kan utformes og utøves i byen vår.

-Og hva er det verste?
-At det ikke finnes enkle og entydige svar på de utfordringer vi står ovenfor i vårt fagfelt kan være frustrerende, og til å rive seg i skjegget av. Det kan innebære mye grubling og mange runder for å finne gode løsninger. Det verste er kanskje når de løsninger vi velger likevel ikke fremmer samarbeid, mestring, liv og vekst.

-Nevn en ting du mener kan gjøre det psykiske helsearbeidet i kommunene bedre:
-At vi som hjelpere jevnlig tenker over hvordan vi ville likt å bli møtt dersom det var vi som hadde behov for hjelp på grunn av en psykisk lidelse eller psykiske vansker. Psykisk helse og psykiske lidelser er noe som angår og berører oss alle.

-Nevn et tiltak din kommune er involvert i som du vil framheve?
-Jeg er veldig fornøyd med at vi dette semesteret har sparket i gang første kull i Tromsø med SEPREPs tverrfaglige utdanning, i samarbeid med Psykiatrisk senter for Tromsø og omegn (DPS). I et lengre perspektiv er dette et viktig tiltak for å heve kompetansen til ansatte, og til å fremme samarbeid mellom kommunen og spesialisthelsetjenesten.

-Hva synes du om at NAPHA har lansert kunnskapsbasen www.psykiskhelsearbeid.no?
-Lanseringen av kunnskapsbasen er et viktig steg i riktig retning for å synliggjøre eksempler på psykisk helsearbeid fra kommunene, og til formidling av erfaringsbasert kunnskap om fagfeltet. Jeg tror kunnskapsbasen på sikt vil bli en svært viktig kilde når man skal justere, videreutvikle og gjøre nyetableringer i det lokale psykiske helsearbeidet.

-Et annet nettsted du kan anbefale?
-Biosphere’s fjellguide: www.lyngen.name, med bilder og beskrivelser av mektige fjell i nærheten av Tromsø.

-Gi terningkast til regjeringens innsats for psykisk helse:
-Fire. Satsingen rettet mot arbeid og psykisk helse har vært viktig, men det er fortsatt uløste utfordringer knyttet til mangelen på boliger til mennesker med store behov. Og det er behov for en enda større innsats rettet inn mot ungdom og psykisk helse.

-Hva gjør du selv for å ta vare på din psykiske helse?  
-Tar en tur på fjellet i det været som byr seg, og lar tankene hvile eller flyte mens kroppen strever. Aller best er det i midnattsol, eller en vindstille vinterkveld i fersk puddersnø under nordlys og stjerner.

-Anbefal en bok, film eller annen god kultur:
-Da vil jeg anbefale en liten bok og en kortfilm: Et essay og en novelle av J.R.R. Tolkiens fortellinger: Trær og blader. Og en kortfilm av Tom Tywker som finnes i samlingen Paris, je taime: True (Faubourg Saint-Denis).

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen