Publisert: 27. februar 2012
Mikrofon
TAR ORDET: Kommunepsykolog og blogger Birgit Valla oppfordrer andre fagfolk til å kvitte seg med frykten for hva resten av standen vil tro om dem, og tørre å ytre faglige meninger for eksempel på nettet. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no.

Fra redd til uredd

Fra redd til uredd

Kommunepsykolog og blogger Birgit Valla forteller om sin vei fra meningsredd student til en yrkesutøver som blogger, holder foredrag og følger strategien "ta deg til rette, vær raus og litt teit".

I et nytt blogginnlegg på Psykologforeningens nettside, kalt "Redd for å mene", forteller Valla om hvordan hun ble kvitt sin redsel for å ta ordet og ytre meninger, gjennom et kurs i selvutvikling på profesjonsstudiet i psykologi.

Lagde plan

-Som en del av kurset skulle vi finne noe ved oss selv som vi ønsket å endre på. Vi skulle lage en plan for hvordan vi skulle få denne endringen til å skje, skriver Valla.

Eksponeringsterapi

Hun innså raskt at hun måtte begynne å øve seg på det hun syntes var skummelt.

-Jeg lagde et system der jeg skulle notere i en bok hver gang jeg sa noe høyt. Ett poeng for spørsmål, to for å ytre en mening. Og jeg satte krav til meg selv at det måtte skje minst en gang hver dag. Jeg meldte meg også som leder for fagutvalget på instituttet, og da måtte jeg av og til snakke til større forsamlinger, ja noen ganger hele grunnfagsbølingen. Det var god eksponering det, skriver hun.

Vil at flere mener

Valla oppfordrer flere psykologer til å tørre å kommentere blogginnleggene hennes, og å ytre meninger på nett:

-Noen av psykologene som leser bloggen sier at de har lyst til å skrive inn kommentarer, men at de ikke helt tør i frykt for hva resten av standen vil tro om dem. Samtidig ser jeg at det er mange som tar sjansen, eksponerer seg, og skriver inn kommentarer. Og det er jeg veldig glad for, uansett om man er enige eller uenige i det jeg skriver, sier hun.

-Raus og litt teit

For å bli lest mener hun det er nødvendig å våge å forenkle og "skrive i overskrifter". Hun håper at  flere fagfolk tør å ta sjansen på å mene noe.

-Jeg trekker derfor frem noe jeg skrev i en av mine første bloggtekster om hvordan jeg takler kommunepsykologrollen. Nå oppfordrer jeg dere alle til å gjøre det samme når dere skal mene noe på nettet. Ta deg til rette, vær raus og litt teit. Det har vi alle godt av, mener Valla.

BIRGIT VALLA
  • Birgit Valla er kommunepsykolog i Stange kommune i Hedmark.
  • Hun har også fem års erfaring fra spesialisthelsetjenesten.
  • I en fast blogg på Psykologforeningens nettside deler hun sine personlige tanker om hverdagen som kommunepsykolog.
  • Med tillatelse fra Psykologforeningen gjengir napha.no deler av blogginnleggene.
TØR Å MENE: Blogger og psykolog Birgit Valla.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen