Kommunepsykolog og blogger Birgit Valla forteller om sin vei fra meningsredd student til en yrkesutøver som blogger, holder foredrag og følger strategien "ta deg til rette, vær raus og litt teit".
I et nytt blogginnlegg på Psykologforeningens nettside, kalt "Redd for å mene", forteller Valla om hvordan hun ble kvitt sin redsel for å ta ordet og ytre meninger, gjennom et kurs i selvutvikling på profesjonsstudiet i psykologi.
-Som en del av kurset skulle vi finne noe ved oss selv som vi ønsket å endre på. Vi skulle lage en plan for hvordan vi skulle få denne endringen til å skje, skriver Valla.
Hun innså raskt at hun måtte begynne å øve seg på det hun syntes var skummelt.
-Jeg lagde et system der jeg skulle notere i en bok hver gang jeg sa noe høyt. Ett poeng for spørsmål, to for å ytre en mening. Og jeg satte krav til meg selv at det måtte skje minst en gang hver dag. Jeg meldte meg også som leder for fagutvalget på instituttet, og da måtte jeg av og til snakke til større forsamlinger, ja noen ganger hele grunnfagsbølingen. Det var god eksponering det, skriver hun.
Valla oppfordrer flere psykologer til å tørre å kommentere blogginnleggene hennes, og å ytre meninger på nett:
-Noen av psykologene som leser bloggen sier at de har lyst til å skrive inn kommentarer, men at de ikke helt tør i frykt for hva resten av standen vil tro om dem. Samtidig ser jeg at det er mange som tar sjansen, eksponerer seg, og skriver inn kommentarer. Og det er jeg veldig glad for, uansett om man er enige eller uenige i det jeg skriver, sier hun.
For å bli lest mener hun det er nødvendig å våge å forenkle og "skrive i overskrifter". Hun håper at flere fagfolk tør å ta sjansen på å mene noe.
-Jeg trekker derfor frem noe jeg skrev i en av mine første bloggtekster om hvordan jeg takler kommunepsykologrollen. Nå oppfordrer jeg dere alle til å gjøre det samme når dere skal mene noe på nettet. Ta deg til rette, vær raus og litt teit. Det har vi alle godt av, mener Valla.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?