Publisert: 07. mars 2012
Morten Raknes
PÅ SKOLEBENKEN: -Det kom til et punkt der jeg og fastlegen min ble enige om at jeg måtte ta tak i livet mitt igjen, sier Morten Raknes (47). Nå studerer han ingeniørfag ved Universitetet i Stavanger. FOTO: Roald Lund Fleiner/NAPHA.

Vil tilbake i jobb

Vil tilbake i jobb

Morten Raknes (47) bruker Mestringssenteret i Sandnes kommune til sosiale og fysiske aktiviteter. En trygg base, som bidrar til at han i tillegg kan studere ingeniørfag ved Universitetet i Stavanger.

-Jeg sikter mot jobb igjen, og vil være i arbeidslivet til jeg blir pensjonist, sier Raknes (47), som for to år siden fikk det tøft etter å ha mistet jobben som anleggsarbeider.

-Måtte ta tak i livet

-Det kom til et punkt der jeg og fastlegen min ble enige om at jeg måtte ta tak i livet mitt igjen, forklarer Morten Raknes.

Studerer ingeniørfag

Raknes, som alltid har hatt talent for matematikk og realfag, fikk gjennom NAV begynne å studere ingeniørfag ved Universitetet i Stavanger. Parallellt begynte han å treffe folk på Kafé Julie, som er en kafé ved Mestringssenteret til Sandnes kommune.

-Mange venner her

-På kafeen og Mestringssenteret treffer jeg andre. Jeg har mange venner her. Personalet ser folk. De lar ingen sitte alene i en krok, og prøver å få med alle på aktiviteter, uten å presse. De er mer enn profesjonellt vennlige. De bryr seg, og blir som venner, sier Raknes.

 

Morten Raknes
 

Trener

Han bruker også Mestringssenteret til å trene.

-Jeg trener bordtennis, styrke, volleyball og spiller bowling på TV-spill. Jeg er bowlingmester på huset, forteller Raknes med et smil.

Åpen kafé

Han benytter seg av tilbudet Åpen kafé tirsdager og fredager. Etter volleyballen mandager kommer han ofte innom senteret for en kaffekopp. Onsdag, torsdag og fredag studerer han.

Vil jobbe med folk

-Jeg har alltid hatt anlegg for matte, men jeg kjenner at jeg ikke er så lysten på å jobbe som ingeniør. Jeg har mer lyst til å jobbe med folk. Kanskje jeg kan bli lærer i matte for eksempel, sier Morten Raknes.

-Recovery-orientert

I tillegg til napha.no´s utsendte, besøkte to representanter fra NAPHA Mestringssenteret i Sandnes 6. mars, for å lære om hvordan tjenesten er organisert. Senterets leder, Aud Skjørestad, forteller at senteret er ett av mange tilbud under Mestringsenheten.

-Da vi for to år siden slo sammen tjenestene innen rus og psykisk helse, ønsket brukerne at det nye navnet skulle bli Mestringsenheten. Navnet gjenspeiler vår ambisjon om å gi et recovery-orientert tilbud, med fokus på brukernes muligheter for bedring og deltakelse i samfunnet, sier Skjørestad.

Les mer om recovery på napha.no:

Tilrettelagt arbeid

Mestringssenteret, som hun leder, har tre egne plasser for tilrettelagt arbeid.

-Disse stillingene er tilknyttet kjøkkenet til Kafé Julie, som er en åpen kafé i Mestringssenteret. Senteret driver også en utstrakt virksomhet med tilrettelagt arbeid, deriblant en egen vaktmestertjeneste, forklarer hun.

Bruker hjelper bruker

Hun forteller at vaktmestertjenesten i stor grad er en tjeneste der bruker hjelper bruker.

-For eksempel hvis en bruker trenger hjelp til å henge opp en hylle hjemme hos seg, så kommer de hjem til ham eller henne, sier Skjørestad.

Trening og kosthold

I tillegg til arbeidstrening tilbyr senteret en rekke kurs og gruppevirksomheter.

-Mange av kursene dreier seg om fysisk aktivitet. Vi har fokus både på dette og kosthold, fordi vi mener at det har innvirkning på den psykiske helsen, sier Skjørestad.

-Ikke noe posesuppe

På Kafé Julie lages derfor kvalitetsmat.

-Det er ikke noe posesuppe, for å si det sånn. Vi har et Bra mat-kurs som består både av teori og praksis. Andre kurs vi holder er kurs i depresjonsmestring, selvhevdelseskurs, samt et kommunikasjons- og sosialt ferdighetstreningskurs, forteller hun.

Foruren dette har senteret blant annet treningskurs, turgruppe, sirkeltreningsgruppe og bassenggruppe.

-Spør ikke om diagnose

Den typiske brukeren av senteret er mellom 40 og 50 år.

-To tredeler av disse er kvinner. Du har yngre og eldre enn det også. Vi spør ikke om diagnose når folk kommer, eller om de ruser seg. Men de må være i stand til å fungere på senteret, sier Skjørestad.

Ordinære samfunnsaktiviteter

Hun trekker fram et samarbeid med karateklubben Lura som det beste eksempelet på hvilken retning senteret ønsker å utvikle sine tjenester.

-Vi ønsker mest mulig integrering av våre brukere i ordinære samfunnsaktiviteter. Karaten er et godt eksempel på det å være tilknyttet det ordinære tilbudet som finnes, samtidig som de får støtte gjennom at folk fra oss er der sammen med dem, sier Skjørestad.

Leder for Mestringssenteret i Sandnes kommune, Aud Skjørestad. FOTO: Roald Lund Fleiner/NAPHA.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen