Publisert: 08. mars 2012
Berit Riise
BOKAKTUELL: Berit Riise, profilert mor til fotballproffene John Arne og Bjørn Helge Riise, er blant tre kjendiser som får ros i dette blogginnlegget, skrevet av NAPHA-blogger Odd Volden. FOTO: Cappelen Damm.

Kjendis-ros for brukerperspektiv

Kjendis-ros for brukerperspektiv

Musiker Henning Kvitnes, regissør Petter Næss og fotballmamma Berit Riise. Disse tre kjendisene hylles av NAPHA-blogger Odd Volden for å slå et slag for brukerperspektivet på rus- og psykisk helsefeltet.

I Dagbladets Magasinet lørdag 3. mars fant NAPHA-blogger Odd Volden noe han likte:

Tre kjendis-oppslag

-Tre uavhengige oppslag vegg i vegg, om kjendiser som ikke er redde for å slå et slag for brukerperspektivet på rus- og psykisk helsefeltet, skriver Volden i sitt nye blogginnlegg "De nye brukeraktivistene".

Sosialt engasjert filmregissør

Filmregissør Petter Næss høster godord fra Volden for å ha tatt historiene fra rusmisbrukernes eget magasin, "=Oslo", til teaterscenen.

Kvitnes med alkohol-oppgjør

Musiker Henning Kvitnes forteller om sine egne alkoholproblemer, og tar i et Dagbladet-intervju et oppgjør med alkoholforherligelsen i avisenes vinspalter.

-Det skrives side opp og side ned om den skadelige røykinga, mens alkoholen forherliges gjennom egne vinsider. Det er et av de største sosiale problemene vi har, men det behandles ikke sånn. Alkohol er et jævlig oppskrytt rusmiddel, sier Kvitnes til Dagbladet.

Rammer andre

Musikeren retter fokus mot alle de andre som rammes av en persons alkoholmisbruk.

-Det som er dramatisk er alle som sliter, alle som er plaga av det i samfunnet. Folk som lider av skadene etter andres alkoholisme.

Bokaktuell Berit Riise

Siste kjendis som får ros av Volden er Berit Riise, profilert mor til fotballproffene John Arne og Bjørn Helge Riise.

Riise er intervjuet av Dagbladet i forbindelse med sin nye bok, "Bare en mamma".

Fikk endret husordensreglene

Berit Riise roses for å ha klart å endre husordensreglene på en psykiatrisk avdeling der hun var frivillig innlagt i 2004.

-Jeg fikk en bekreftelse på at det var litt av den gamle Berit Riise igjen i meg, da de fra min avdeling ble nektet å bruke terrassen for å røyke. Vi ble henvist til plassen foran inngangen, siterer Volden Berit Riise fra et intervju i Dagbladets Magasinet 3. mars.

Gull til Riise

Hennes vellykkede kamp mot denne regelen gir henne førsteplassen i Voldens kåring av beste innsats som brukeraktivist blant de tre omtalte kjendisene.

-Få reist en statue

-Å få endret husordensreglene på psykiatrisk avdeling mens du selv er pasient på avdelingen - det har hittil vært sett på som helt uoppnåelig, selv i de mest radikale og optimistiske brukermiljøene. Vi regner derfor med at Mental Helse Møre og Romsdal allerede er i gang med arbeidet for å få reist en statue av Berit Riise utenfor sykehuset, skriver Volden.

Sølv til Kvitnes

Musiker Henning Kvitnes tildeles sølvmedalje av Volden:

-Kvitnes får andreplassen for følgende utsagn:  "Alkohol er et jævlig oppskrytt rusmiddel". Å være rocker og snakke ned alkohol - det krever sin mann. Å gå ut mot en slapp offentlighet og slappe avisredaksjoner er å vise solidaritet med alle som sliter med alkoholproblemer, mener Volden.

Bronse til Petter Næss

Filmregissør Petter Næss får en sterk tredjeplass i Voldens kåring:

-På en sterk tredjeplass finner vi Petter Næss. Næss har gjort det en hver sann kunstner bør gjøre i solidaritet med dem som betaler prisen for popen. Et eksempel til etterfølgelse! Selv om "=Oslo" ikke er en brukerorganisasjon, er det et organisert miljø som har stor legitimitet, og Næss skal ha stående applaus for dette samarbeidet, skriver Volden.

ODD VOLDEN
  • Odd Volden er brukeraktivist og faglig rådgiver i NAPHA.
  • Han holder et skarpt blikk på psykisk helse, og blogger jevnlig på napha.no.
GIR KJENDIS-ROS: Odd Volden, NAPHA-blogger.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen