Nettverk og pårørende som ressurs, hjelp med utdanning og jobb til ungdom som sliter psykisk, og ACT-team som fyller et tomrom i hjelpeapparatet. Dette er blant temaene deltakerne på NAPHAs skrivekurs har skrevet om.
Fagfolk og pårørende innen psykisk helsefeltet fra ulike deler av landet fullførte 15. mai NAPHAs skrivekurs i Trondheim.
Hensikten med skrivekursene er å inspirere folk fra psykisk helsefeltet til å dele sine erfaringer med andre. Dette gjør de ved å skrive artikler om sin jobbhverdag, eller om sin erfaring som bruker eller pårørende, på NAPHAs kunnskapsbase psykiskhelsearbeid.no.
Tina Sørensen, spesialpedagog i Sortland kommune, var en av de 10 deltakerne på skrivekurset i Trondheim.
-Vi som jobber innen psykisk helsefeltet har mye å lære bort til hverandre. Jeg tror det jobbes veldig ulikt rundt omkring, og at vi har forskjellig fokus på hva som er viktig, sier Sørensen.
Hun mener det er en fordel med ulike faggrupper i det psykiske helsearbeidet.
-Der hvor det nesten bare er ansatt psykiatriske sykepleiere har man etter min erfaring ofte mye fokus på symptomer og symptomlindring. Mestring, sosialt nettverk og alternativer til medisinsk behandling kommer ofte mer i fokus når det er flere faggrupper som samarbeider, mener Sørensen.
I sin artikkel fra NAPHAs skrivekurs har hun skrevet om hvordan ungdom med psykiske lidelser kan klare å fullføre videregående skole dersom kravene tilpasses deres behov, og dersom skole, nettverk, bruker og hjelpeapparat får til godt samarbeid.
-Ofte detter ungdom ut av videregående uten at det er nødvendig. Settes du på et skjermet arbeidstiltak mister du mye av den viktige erfaringen med å være sammen med jevnaldrende, mener Sørensen.
Hun understreker at for mange er det å ha en psykisk lidelse forbigående.
-Da er det veldig synd om de skal henge veldig etter sine jevnaldrende. Det er vanskelig å trives i videregående skole som 22-åring, mener Sørensen.
Sørensens artikkel er en av to fra skrivekurset i Trondheim som hittil er publisert på psykiskhelsearbeid.no.
Den andre handler om hvordan fysisk berøring kan fungere som hensiktsmessig omsorg. Artikkelen er skrevet av Ann Elin Grande, som er psykiatrisk vernepleier i Trondheim kommune.
Frem til 14. juni vil det legges ut to artikler i uka skrevet av kursdeltakerne. Dette er noen av de øvrige temaene som tas opp:
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?