Publisert: 18. mai 2012
Vibeke Steffensen i Karlsøy kommune
INGEN FASITSVAR:-Noe av det mest utfordrende med denne jobben er at det ikke finnes noen fasitsvar. Psykisk helsearbeid er så mange ting. Noen ganger er det å gjøre noe konkret. Av og til må vi finne svarene mens vi går, sier psykiatrisk sykepleier og fagleder for rus- og psykisk helse i Karlsøy kommune, Vibeke Steffensen. FOTO: Privat

Ydmyk i forhold til menneskers utfordringer

Ydmyk i forhold til menneskers utfordringer

Intervjustafetten "Psykisk helsearbeid Norge rundt". Etappe 27: Karlsøy kommune i Troms.

Navn: Vibeke Steffensen

Jobb: Psykiatrisk sykepleier/fagleder rus og psykisk helse i Karlsøy kommune i Troms.

Utfordret av: Eva Berglund, Lyngen kommune i Troms.

Sender stafettpinnen videre til: Monica Almestad i Torsken kommune.

-Skildre kommunen din med tre ord:

-Vakkert, romslig øyrike

-Hva er det beste med jobben din?

-Det beste med jobben min er det som skjer i møte med enkeltmennesket. Det å jobbe så tett med mennesker og få lov til å ta del i livet deres på godt og vondt er fantastisk. Jeg liker å snakke med mennesker, og har en variert og spennende jobb hvor ingen dag er lik. Jeg føler meg heldig, men jeg føler meg også ydmyk i forhold til menneskers utfordringer og det å slite med psykisk helse.

-Og hva er det verste?

-Det verste er å tåle smerten andre mennesker har, og det å ikke få det til. Noe av det mest utfordrende med denne jobben er at det ikke finnes noen fasitsvar. Psykisk helsearbeid er så mange ting. Noen ganger er det å gjøre noe konkret. Av og til må vi finne svarene mens vi går. Noen ganger ser vi ingen løsning. Det å tåle å være i lag med mennesker i alle disse ulike livssituasjonene er både spennende og utfordrende. Og av og til kommer vi bare ikke i mål. Da er det utfordrende å være hjelper.

-Nevn en ting du mener kan gjøre det psykiske helsearbeidet i kommunene bedre:

-Det å få øremerkede midler fra staten. Det MÅ til, slik jeg ser det, for at kommunen skal prioritere psykisk helsearbeid. Slik det fungerer nå forsvinner midler som kommer inn ”i det store sluket” i lag med andre oppgaver som kommunen må prioritere. De menneskene vi arbeider med står ofte ikke frem og ber om noe, eksempelvis aktivitetstilbud, behandlingsopplegg eller det å bli sett. Derfor må vi gjøre det i lag med dem, og politikerne må sette av midler til dette arbeidet. Psykisk helse er fortsatt et område det er vanskelig å snakke om blant folk flest, og det er dessverre nedprioritert blant dem som bestemmer hva som skal prioriteres.

-Nevn et tiltak din kommune er involvert i som du vil framheve?

-Kommuneprogrammet i gruppebasert behandling, som jeg har vært med på sammen med Tromsø kommune og spesialisthelsetjenesten. Dette har blant annet ført til at vi har startet samtalegrupper for brukerne i kommunen, at vi  ønsker å prioritere det –og forhåpentligvis blir bedre i å drive gruppene.

-Hva synes du om at NAPHA har lansert kunnskapsbasen www.psykiskhelsearbeid.no?

-Veldig flott og velkomment!

-Et annet nettsted du kan anbefale?

-Kompetanseheving.no og dytt.no

-Gi terningkast til regjeringens innsats for psykisk helse:

-Terningkast 2. De begynte bra med opptrappingsplanen for psykisk helse, og øremerkede midler som nå er avsluttet. Nå har vi ”opptrappingsplanen for rusfeltet” som avsluttes i år. Til tross for statlige tilskuddsordninger også på dette feltet, har vi lokalt ikke klart å prioritere denne gruppen.

-Hva gjør du selv for å ta vare på din psykiske helse? 

-Prøver å få trent og være i regelmessig aktivitet. Jeg liker spesielt å sykle, gå på ski og være ute i naturen. Ellers prøver jeg å få nok søvn i en ellers hektisk hverdag.

-Anbefal en bok, film eller annen god kultur:

-En bok jeg gjerne anbefaler er Kjærligheten spør ikke av Siv Helen Rydheim.  Av filmer er ”Så som i himmelen”  en vakker film jeg gjerne ser flere ganger.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen