Pårørende er målgruppe for flest av de 189 tilbudene som landets lærings- og mestringssentre gir innen psykisk helse- og rusfeltet. Barn, eldre og pasienter må satses mer på, avdekker ny rapport.
-Det er godt å se at det er et bredt og variert tilbud nasjonalt innen psykisk helse og rus ved lærings- og mestringssentrene. Samtidig ser vi at det er for stor variasjon i hva slags tilbud du finner hvor, og hvilke grupper som får tilbud, sier Siw Bratli i Nasjonalt kompetansesenter for læring og mestring (NK LMS), til napha.no.
58 av landets totalt 63 lærings- og mestringssentre har deltatt i en undersøkelse av hvilke tilbud som finnes ved sentrene innen feltet psykisk helse og rus.
Resultatene ble presentert under tidenes første nasjonale konferanse om utvikling av kommunal lærings- og mestringsvirksomhet, holdt i Trondheim 31. mai-1. juni.
Dette er noen av funnene i kartleggingen:
-Som kompetansesenter vil vi anbefale å styrke satsingen for unge og eldre. Dette er grupper som vi av erfaring vet ikke sine fremmer sine behov like sterkt som voksne, mener Siw Bratli i NK LMS.
Lærings- og mestringssentrene er ifølge lovverket pålagt å ha tilbud til både pårørende og pasienter. Likevel er kun 20 prosent av det totale tilbudet innen psykisk helse og rus rettet mot pasienter.
Feltets tradisjon for å gi gruppepolikliniske mestringstilbud som del av behandlingstilbudet for inneliggende og polikliniske pasienter, pekes i rapporten på som en mulig årsak til dette.
Det samme gjelder for barn og unge, som også ofte tilbys polikliniske gruppetilbud med mestringsfokus som del av deres behandlingstilbud. Siw Bratli tror lærings- og mestringstilbud i flere tilfeller kan komplettere behandlingstilbudet.
-Vi kan for eksempel vise til gode LAR-tilbud, som kan være supplerende til sykehusenes tilbud, sier Bratli.
NK LMS bidrar nå selv med et utviklingsprosjekt som heter Ung, medvirkning og mestring.
-Prosjektet skal bidra til å utvikle tilbud ved lærings- og mestringssentrene for ungdom og deres foreldre og foresatte, og styrke kompetansen hos fagpersonell i møte med ungdom, forteller hun.
Landets første lærings- og mestringssenter ble opprettet for 15 år siden, og da med forankring i spesialisthelsetjenesten. Med Samhandlingsreformen til grunn deltok sist uke nær 170 personer på den første nasjonale konferansen knyttet til lærings- og mestringstjenester i kommunal regi.
-Konferansen hadde stor betydning. Det var en markering av at samhandlingsreformen nå er i gang. Lærings- og mestringssentrene har til nå vært knyttet til spesialisthelsetjenesten og sykehusene. Nå skal aktiviteten i tillegg styrkes ute i kommunene, sier Bratli.
Hun er også godt fornøyd med sammensetningen av deltakere på konferansen.
-Det var en god variasjon av fagmiljøer fra både spesialisthelsetjeneste, kommuner, brukerorganisasjoner, fra somatikken og fra psykisk helse- og rusfeltet, mener hun.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?