Publisert: 11. juni 2012
Fortvilelse
DYR INNGANGSBILLETT: -Vi må gå lenger på skole. Vi må etterutdanne oss jevnt og trutt. Det er ikke lenger nok å være fingernem eller ha et godt hode: Du må også ha en behagelig personlighet. Du skal bidra positivt til ditt arbeidsmiljø. Du må trives med dine kollegaer, skriver Odd Volden. ILLUSTRASJONSFOTO:www.colourbox.com.

Høye krav skaper samfunnstapere

Høye krav skaper samfunnstapere

Mennesker i dag bombarderes av forventninger fra alle kanter. Henger du ikke med blir du fort et tall i velferdsstatens statistikker, med tykk journal og dårlig prognose, mener NAPHA-blogger Odd Volden.

I blogginnlegget "Selvorganisert lunsj?" griper Volden an sin samfunnskritikk med utgangspunkt i Jürgen Habermas´ begreper "livsverden" og "systemverden".

-Bombarderes av forventninger

-Systemverden kan i verste fall kolonialisere livsverden. Vi bombarderes av forventninger fra alle kanter. Vi har så mye vi skal rekke. Vi skal være tilgjengelige for alle alltid. Selvkritikken er vel så plagsom som kritikken fra andre, skriver Volden.

Lite handlingsrom

Han mener handlingsrommet for dagens menneske kan oppleves som veldig lite og veldig trangt.

-Selv om flere enn noensinne forhåpentligvis opplever at de lever i den beste av alle verdener, vil mange av oss oppleve at vi tidvis betaler en høy pris, skriver han.

Dyr inngangsbillett

For å lykkes må mange krav tilfredsstilles.

-Vi må gå lenger på skole. Vi må etterutdanne oss jevnt og trutt. Det er ikke lenger nok å være fingernem eller ha et godt hode: Du må også ha en behagelig personlighet. Du skal bidra positivt til ditt arbeidsmiljø. Du må trives med dine kollegaer, skriver Volden.

Tykk journal - dårlig prognose

Henger du ikke med er problemet ditt. Kanskje må du oppsøke behandlere, omsorgsutøvere og NAV.

-Det kan gå bra selvfølgelig, men det er også en sjanse for at du når det siste trinnet i kolonialiseringsprosessen: Du ender opp som et tall i velferdsstatens statistikker, navnløs og ansiktsløs, med tykk journal og dårlig prognose, men uten historie og fremtidsutsikter, mener Odd Volden.

Brunost og fuglesang

Som en motvekt til "støyen fra systemverden" inviterer Volden på fuglesang og brødskive med brunost i hagen.

Odd Volden
  • Odd Volden er brukeraktivist og faglig rådgiver i NAPHA.
  • Han holder et skarpt blikk på psykisk helse, og blogger jevnlig på napha.no.
NAPHA-blogger Odd Volden

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen