-Det har vært viktig å ta vare på kommuneperspektivet i arbeidet med de nye Anbefalingene for ambulante akutteam, mener NAPHAs rådgiver Gaute Strand.
Dette er de viktigste punktene i de nye anbefalingene:
-Det har vært viktig at anbefalingene ikke hopper bukk over kommunen, sier faglig rådgiver i NAPHA Gaute Strand om «Anbefalingene for ambulante akutteam i psykisk helsevern for voksne i Norge», som nå blir behandlet hos Helsedirektoratet.
Anbefalingene har blitt utarbeidet av Akuttnettverket ved FOU-avdelingen ved Akershus Universitetssykehus. De satte sammen en bred arbeidsgruppe hvor Strand har vært representant for NAPHA. Arbeidet med anbefalingene har pågått siden desember i 2010.
Napha.no har også tidligere skrevet om arbeidet med anbefalingene: «Skal styrke ambulante akutteam».
-Ikke bare sykehusene, men også kommunene vil påvirkes av akutteamene, forklarer Strand.
Teamet skal kunne koble inn kommunale tjenester på et tidlig tidspunkt. Anbefalingene slår fast at teamene skal organiseres som en del av DPS, og i samråd med kommunale tjenester.
-Dette gjør det spesielt viktig med samhandling, understreker Strand.
Akutteamene jobber ofte i brukerens hjem, og i nært samarbeid med kommunale tjenester som fastlege og psykisk helseteam. Derfor påpeker anbefalingene nødvendigheten av at teamene har erfaring fra arbeid i kommunale tjenester, såvel som akuttpsykiatri.
Det er tenkt at akutteamene skal ha en portvaktfunksjon ifølge de nye anbefalingene. Teamene vil ha en viktig rolle i å avgjøre hvilket tilbud pasientene får.
-Dette innebærer en forsterkning av akuttjenesten, sier Strand.
I anbefalingenene går det fram at teamet skal vurdere alle henvendelser om innleggelse i akuttavdeling. De skal også vurdere tvangsinnlegger når dette er praktisk mulig.
-I samarbeid med pasientens ønsker, påpeker Strand, som mener at brukermedvirkningen er godt ivaretatt i de nye akutteamene.
Tall fra engelsk forskning viste en halvering av akuttinnleggelser når brukerne fikk tilbud fra et akutteam i motsetning til ordinære tilbud.
-Alle ledd må ønske akutteamene velkommen for at dette skal fungere, påpeker Strand, som mener at implementeringen av akutteamene vil ha innvirkning på hele akuttkjeden.
I anbefalingene legges det vekt på den lokale implementeringen av akutteamene. Sikring både av hvordan akutteamene arbeider og av samspillet med andre aktører i akuttjenestene fremheves som et viktig lederansvar i anbefalingene.
-Det er en utfordring å lage anbefalinger for hele landet, sier Strand, og påpeker variasjoner både i befolkningsgrunnlag og geografi.
Ifølge Strand er det rom for kreativitet innenfor anbefalingene hvis samhandlingen lokalt fungerer godt.
Dette er de viktigste punktene i de nye anbefalingene:
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?