Å få en psykiatrisk diagnose kan lette skyldfølelsen og muliggjøre forsoning. Men det kan også gi en varig merkelapp, der man blir avhengig av "utenfraforklaringen" for å få en presis identitetsbeskrivelse, mener NAPHA-blogger Odd Volden.
I blogginnlegget «Den syke normaliteten» tar Volden utgangspunkt i en artikkel av Anders Johan W. Andersen, som omhandler en undersøkelse fra årtusenskiftet av ni temahefter utgitt av Rådet for psykisk helse.
De ni temaheftene som inngikk i undersøkelsen ble utarbeidet i perioden 1995 til 2000. Volden skriver om hvordan positive personkarakteristika framheves i intervjuer med mennesker med psykiske lidelser:
«Den som venter seg en spenna gæern dame, blir snytt. Vi møter en flott kvinne midt i livet, rolig, gjennomtenkt og klok.» «Jeg var også svært urolig som barn (...). I dag jobber han som psykiatrisk sykepleier i en ledende stilling.»
-Presiseringen av det alminnelige fungerer paradoksalt nok nærmest som noe ualminnelig i teksten. Det blir et kjennetegn for pasientintervjuer, mener Volden.
Han skriver også om hvordan det å få en psykiatrisk diagnose på den ene siden kan være positivt:
-Diagnosen letter skyldfølelsen og selvbebreidelsen. Den gir forklaring, og muliggjør også forsoning for de pårørende.
Men diagnosen kan ofte også ha en kostnad, mener Volden:
-På den andre siden kan en psykiatrisk diagnose representere en varig merkelapp, et sosialt stigma. Mange mennesker både kjemper og har kjempet for å bli kvitt sin psykiatriske diagnose, skriver Odd Volden.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?