Medlemmene er stort sett godt fornøyd med tilbudet ved de åtte Fontenehusene i Norge, som er rettet mot rehabilitering og arbeid. Det viser en gjennomgang NAPHA har gjort.
På oppdrag fra Helsedirektoratet har NAPHA laget en rapport som tar for seg disse fire hovedpunktene:
Les mer om hva et fontenehus er.
Internasjonale retningslinjer er felles for alle husene. Disse skal blant annnet bidra til å motivere medlemmene til å agere annerledes enn i de tradisjonelle rollene som pasient eller klient. Det er en målsetting at alle husene skal følge retningslinjene, og derfor er det utviklet et sertifiseringssystem. NAPHAs gjennomgang viser at:
Napha gjennomførte også en spørreundersøkelse blant medlemmene av Fontenehusene, som blant annet viser at:
Videre viser gjennomgangen at:
Husene ser likevel ut til å ha blitt mer strukturert på dette området de senere årene.
Et flertall av husene tilbyr nå overgangsarbeid, hvor medlemmene er i ordinært arbeid med ordinær lønn. Et fåtall av husene er tiltaksarrangører i NAV.
Flere hus uttrykker et ønske om at NAV skal være i tettere kontakt med dem.
Hvor mange som kommer over i ulik tilknytning til arbeidslivet er det grunnet svake rapporteringssystemer ikke mulig å si noe sikkert om.
Helsedirektoratets tilskuddsordning synes å fungere som en gulrot overfor både private initiativtakere og kommunene ved oppstarten av et Fontenehus.
Mange kommuner opplever at de tvinges til å fortsette å gi penger år etter år, og ser det som problematisk å møte hva som skjer når det statlige tilskuddet faller bort.
Videre statlig tilskudd ser ut til å være viktig for å unngå fremtidig nedleggelse av eller stor reduksjon i tilbudet ved flere fontenehus.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?