Publisert: 01. oktober 2012
Jonas Gahr Støre
NY HELSEMINISTER: Jonas Gahr Støre. FOTO: Arbeiderpartiet.

-Kjære Jonas

-Kjære Jonas

Odd Volden har mange forventninger til Jonas Gahr Støre som ny helseminister: Blant annet at de distriktspsykiatriske sentrene "blir de inkluderende psykisk helsesentrene de var ment å være, og ikke eksklusive institusjoner for ”de rette fagfolkene” og ”de rette pasientene” ".

-Jeg ser ofte tall på psykisk helsefeltet som peker i retning av det samme. 60 - 80 prosent blir friske (hva nå det måtte bety i denne sammenheng). Men når vi vet at 25-50 prosent (avhengig av hvordan man måler) av alle mennesker rammes av psykiske problemer, er det mange mennesker, mye lidelse og mye penger det er snakk om, skriver NAPHA-blogger Odd Volden i innlegget «Kjære Jonas».

Distriktspsykiatriske sentre for alle

Et grep Volden etterlyser er å gjøre de distriktspsykiatriske sentrene til et sikkerhetsnett for alle.

-Min første utfordring til deg er å ta dette på alvor: Vi opprettet ikke DPS-ene for at de skulle bli nye høyborger for en ny faggruppe (psykologer) som er ivrige etter å gjøre det de liker og kan best, nemlig å drive ”psykoterapi”. Du må se til at DPS-ene blir de inkluderende psykisk helsesentrene de var ment å være, og ikke eksklusive institusjoner for ”de rette fagfolkene” og ”de rette pasientene”, skriver Volden.

Psykisk helse ved lunsjbordet

Han håper Støre også vil bidra til å løfte fram et mer positivt språk for psykisk helsefeltet. Volden trekker en parallell til fysisk helsefeltet, der vanlige diskusjonstema er sunn mat, frisk luft, friluftsliv, trening og fellesskap.

-Fysisk helse kan vi snakke om over alt: Rundt lunsjbordet i kantina, rundt middagsbordet med familie og venner og i det offentlige rom. Psykisk helse blir fortsatt kjapt til et spørsmål om psykisk lidelse, psykiatri, sykdom, institusjoner, medisiner, tvang og kriminalitet, påpeker han.

En løsning kan ifølge Volden være i større grad å gjøre kulturen til en dominerende psykisk folkehelsearena, slik idrett og friluftsliv har blitt det for den fysiske folkehelsa.

ODD VOLDEN
  • Odd Volden er brukeraktivist og faglig rådgiver i NAPHA.
  • Han holder et skarpt blikk på psykisk helse, og blogger jevnlig på napha.no
NAPHA-blogger: Odd Volden.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen