Odd Volden har mange forventninger til Jonas Gahr Støre som ny helseminister: Blant annet at de distriktspsykiatriske sentrene "blir de inkluderende psykisk helsesentrene de var ment å være, og ikke eksklusive institusjoner for ”de rette fagfolkene” og ”de rette pasientene” ".
-Jeg ser ofte tall på psykisk helsefeltet som peker i retning av det samme. 60 - 80 prosent blir friske (hva nå det måtte bety i denne sammenheng). Men når vi vet at 25-50 prosent (avhengig av hvordan man måler) av alle mennesker rammes av psykiske problemer, er det mange mennesker, mye lidelse og mye penger det er snakk om, skriver NAPHA-blogger Odd Volden i innlegget «Kjære Jonas».
Et grep Volden etterlyser er å gjøre de distriktspsykiatriske sentrene til et sikkerhetsnett for alle.
-Min første utfordring til deg er å ta dette på alvor: Vi opprettet ikke DPS-ene for at de skulle bli nye høyborger for en ny faggruppe (psykologer) som er ivrige etter å gjøre det de liker og kan best, nemlig å drive ”psykoterapi”. Du må se til at DPS-ene blir de inkluderende psykisk helsesentrene de var ment å være, og ikke eksklusive institusjoner for ”de rette fagfolkene” og ”de rette pasientene”, skriver Volden.
Han håper Støre også vil bidra til å løfte fram et mer positivt språk for psykisk helsefeltet. Volden trekker en parallell til fysisk helsefeltet, der vanlige diskusjonstema er sunn mat, frisk luft, friluftsliv, trening og fellesskap.
-Fysisk helse kan vi snakke om over alt: Rundt lunsjbordet i kantina, rundt middagsbordet med familie og venner og i det offentlige rom. Psykisk helse blir fortsatt kjapt til et spørsmål om psykisk lidelse, psykiatri, sykdom, institusjoner, medisiner, tvang og kriminalitet, påpeker han.
En løsning kan ifølge Volden være i større grad å gjøre kulturen til en dominerende psykisk folkehelsearena, slik idrett og friluftsliv har blitt det for den fysiske folkehelsa.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?