Publisert: 11. oktober 2012
Runa Rodahl Øvland, forteller og kulturarbeider, på FARVE-konferansen 2012
LEDSAGERE:-Byråkratiet kan være den største utfordringen for en som skal bygge opp et nytt liv, sier forteller og kulturarbeider Runa Rodahl Øvland. En ledsager under møter og underveis i søknadprosesser gjør det lettere, mener hun.

Bygge et nytt liv i ruinene av det gamle

Bygge et nytt liv i ruinene av det gamle

-Vi som får psykiske helseproblemer er så utrolig forskjellige. Vi trenger forskjellige løsninger, sier Runa Rodahl Øvland.

Etter tre år med alvorlig psykisk lidelse og langtidsopphold på institusjon, skulle Runa Rodahl Øvland, den gang helt i begynnelsen av 20-årene, prøve å bygge opp et nytt liv.

-Det var som å stå på en slagmark. Jeg var "krigstrøtt" og medtatt etter så mange år for å prøve å overleve, forteller hun.

Runa Rodahl Øvland er forteller og kulturarunder. Under FARVE-konferansen, En bedre hverdag  i dag, holdt hun foredraget Etterkrigstid - å bygge et nytt liv i ruinene av det gamle.

-Skulle jeg gå tilbake til livet mitt slik det hadde vært? Skulle jeg jevne alt med jorden og starte et helt annet liv enn det jeg noen gang hadde tenkt meg?

Kjedelige byggetips

Det manglet ikke på folk som ville gi henne "byggetips" i den perioden. Problemet var at alle rådene tok utgangpunkt i at hun burde velge noe trygt, forutsigbar, rutinemessig, overkommelig og enkelt.

-Det jeg så for meg da, virket så UTROLIG kjedelig, sier Rodahl Øvland.  

Individuell oppfølging

Mens NAV var opptatt av å få henne i jobb så fort som mulig, var det utdanning hun drømte om. Uten utdanning er det begrenset hvilke jobber du kan velge mellom og dermed vanskelig å finne noe som passer akkurat deg.

-Jeg hadde en ANNEN drøm. Derfor kjempet jeg meg til fire års høyere utdanning under attføring, og dette ble et vendepunkt for meg, forteller Rodahl Øvland.

Byråkratiet største ufordring

-Det viktigste arbeidskonsulentene kan gjøre, er å prøve å hjelpe folk til å finne sin egen vei, sier hun.

Møtet med byråkratiet oppleves av mange som en av de største utfordringene. Derfor kan en ledager til møter og søkeprosesser spille en viktig rolle. Dette kan med fordel være noen som kjenner deg, en som vet hvem du er som person, og hvilke evner du har i deg. En som vet mer om deg enn det sykdomshistorien.

-Takket være samarbeidet med en som visste hvem jeg var, fikk jeg levert en gnistrende søknad, og jeg fikk slutt muligheten til å takle min "etterkrigstid" på en måte som passet for meg, forteller Rodahl Øvland.

Hun driver firmaet Runavala, er utdannet faglærer i praktisk-estetiske fag, og har blant annet arbeidet med gatebarn i India og med teater og fortelling både i Norge og India siden 2006.  

 

FARVE-konferansen 2012
  • 10.-11.Oktober, 2012
  • Rica Nidelven Hotell,Trondheim
  • Tema: En bedre hverdag - I jobb med psykiske lidelser
  • Programmet FARVE skal gjennom forsøks-, forsknings- og analyseprosjekter øke kunnskapen og bidra med kunnskapsformidling om hvordan målene innen arbeids- og velferdspolitikken kan nås på en bedre måte

  • Arrangør: NAV (om konferansen)

  •  

 

VIKTIG JOBB: -Dere har en viktig jobb og muligheten til å hjelpe mennesker til å finne sine egne veier, sa Runa Rodahl Øvland til konferansedeltakerne. I foredraget fortalte hun sin egen historie.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen