Rapport fra bofellesskap i Nord-Trøndelag viser at for store enheter gir mindre trygghet for brukere med psykiske problemer.
-Det blir mange mennesker å ha relasjoner til, forklarer førstelektor Oddbjørn Johansen.
Johansen har, i samarbeid med førsteamanuensis Ellen Saur, skrevet rapporten «Er det nå så lurt å samle så mange som trenger hjelp på den samme plassen?» om trygghet og sikkerhet i to samlokaliserte bofellesskap i Namsos i Nord-Trøndelag.
Namsos kommune tok initiativet til å skrive en rapport om trygghet og sikkerhet på bakgrunn av en drapssak knyttet bofellesskapet i januar 2012. Kommunen tok kontakt med forfatterne som jobber ved Avdeling for helsefag ved Høgskolen i Nord-Trøndelag.
-Færre relasjoner i hjelpesituasjonen gir trygghet, forklarer Johansen og fremhever anbefalingen om å redusere antallet plasser ved bofellesskapene.
De to samlokaliserte bofellesskapene som rapporten beskriver har henholdsvis 16, og åtte plasser. Brukerne kunne, ifølge rapporten, oppleve å ha nesten 30 ulike ansatte å forholde seg til i løpet av en måned.
Rapporten peker på at det ikke er ønskelig med bofellesskap med mer enn seks plasser.
-Det er veldig uheldig å blande brukergrupper, påpeker Johansen til Napha.no.
Bofellesskapene beskrevet i rapporten har beboere med ulike hjelpe- og pleiebehov. Brukerne med psykiske lidelser er hovedsaklig tilknyttet det ene bofelleskapet, men dette bofellesskapet er lokalisert sammen med brukere med andre behov. I rapporten fremgår det at kommunen ikke så seg råd til å bygge flere enheter.
-Politikere tar sjeldent inn over seg brukernes behov for stabilitet når de planlegger boligtilbud, påpeker Johansen, som håper at anbefalingene i rapporten blir tatt til etterretning.
Les også på NAPHA.no: -Turnuser viktigere enn brukernes behov?
-Bofellesskapet tilrettela godt for brukerens stemme i rapporten, sier Johansen til Napha.no og skryter av samarbeidet med kommunen i arbeidet med rapporten.
Rapporten bygger på fokusgruppeintervjuer med brukere, pårørende og ansatte. I alt ble det gjennomført 7 slike gruppeintervjuer med fem til seks personer på hver gruppe. I tillegg har forfatterne gått gjennom kommunens planer for de omtalte bofellesskapene, statlige føringer og forskning på bofellesskap.
Forfatterne kommer i rapporten med flere anbefalinger i forhold til organiseringen av bofellesskapet:
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?