Personer med kreative yrker har oftere enn andre fått behandling for psykisk sykdom. Spesielt sterk sammenheng er det mellom forfatterskap och schizofreni, viser ny svensk storstudie.
-Om man har det synet at visse sider ved pasientens sykdom faktisk er fordelaktige, så åpner det for en ny tilnærming i behandlingen. Da må legen og pasienten i samråd komme overens om hva som skal behandles, og i så fall på bekostning av hva, sier forsker og overlege i psykiatri, Simon Kyaga, i en pressemelding på nettsiden til Karolinska institutet.
Studien er ifølge nettsiden den største i sitt slag. Den omfatter nesten 1,2 millioner pasienter i tillegg til deres slektninger ned til tremenningnivå. Siden samtlige har blitt sammenlignet med friske kontrollpersoner inngår en stor del av den svenske befolkningen i studien.
Studien bekrefter tidligere funn om at bipolar lidelse forekommer oftere i hele gruppen av personer innen kunstorienterte eller vitenskapelige yrker, som for eksempel dansere, forskere, fotografer og forfattere.
Blant forfattere er det en økt forekomst av de fleste psykiske sykdommer: Schizofreni, bipolar lidelse, depresjon og angst blant annet. Forfattere har også nesten 50 prosent økt risiko for å begå selvmord sammenliknet med befolkningen forøvrig. Også pasientenes slektninger hadde oftere kreative yrker enn andre.
Simon Kyaga mener dette åpner for et brudd med gamle tradisjoner.
-Innen psykiatrien og medisinen generelt har det vært en tradisjon for å se sykdom i et svart-hvittperspektiv, der man har strevet etter å kurere pasienten og få bort alle innslag som har blitt betraktet som syke, sier Kyaga.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?