-Pårørende blir ofte stående alene med pasienter, sier overlege og forsker Lars Lien. I dag holder han et konferanseinnlegg, der han spør hva helsevesenet gjør for å avlaste pårørende.
I dag starter Nasjonal konferanse om psykisk helse i regi av Norsk sykehus- og helsetjenesteforening (NSH). Konferansen går over to dager i Oslo, og NSH har samlet flere spennende fagpersoner som skal holde innlegg.
Lars Lien er overlege ved Hamar DPS, og forsker ved Kompetansesetjenesten for samtidig rusproblemer og psykisk lidelse. Han skal holde et innlegg med tittelen «Hva gjør vi for å avlaste pårørende? Er tvangsinnleggelse eneste løsning?»
-Pårørende blir ofte stående alene med pasienter, sier Lien til napha.no. Han er interessert i å stille spørsmål om hva som kan gjøres for å avlaste de pårørende.
-Vi i helsevesenet kan noen ganger toe våre hender, sier Lien. Han påpeker at mye i dagens system avhenger av at pasienten ønsker behandling.
-Vi kan ikke tvangsinnlegge uten en psykose, forklarer Lien, og påpeker at pasienter ikke alltid er motivert for poliklinisk behandling i en vanskelig periode.
-Pårørende er nesten uansett en ressurs, forklarer Lien som også påpeker at det er de pårørende som står pasientene nærmest og kjenner dem best. Ut i fra dette vil han ha et tettere samarbeid med de pårørende.
-Dette er vi bedre på i barnepsykiatrien enn i voksenpsykiatrien, sier Lien.
Lien peker på at det er mulig å samarbeide bedre med både pasient og pårørende i gode perioder. Da kan det legges planer for hva som skal skje når situasjonen forverres.
-Det er problematisk at de pårørende nesten må sykeliggjøres før de kan få avlastning, sier Lien.
-Vi må bli mer bevisste på det som skjer rundt pasienten, sier Lien. Han vil heve problemstillingen opp til et ledelsesnivå, og se etter muligheter for å gjøre systematiske tiltak.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?