Publisert: 06. november 2012
Svein Øverland
DOKUMENTERT EFFEKT: -Det finnes dokumentert effekt av e-terapi, sier psykologspesialist Svein Øverland. ARKIVFOTO: Roald Lund Fleiner/NAPHA.

E-terapi på menyen under Schizofrenidagene

E-terapi på menyen under Schizofrenidagene

Psykologspesialist Svein Øverland bruker e-terapi for å møte mennesker der de er. 8. november presenterer han "cyberterapi" under Schizofrenidagene.

-For meg handler det om at vi som hjelpere bør gi pasientene våre en meny. En meny med en rekke tiltak som de kan velge mellom. Et av alternativene bør være former for e-terapi, sier Øverland.

Under Schizofrenidagene 8. november forteller han om sine erfaringer med å tilby psykologtjenester via internett. "Cyberterapi - Å være der den Anden er", og "Internett som behandlingsarena. Kunnskapsstatus og erfaringer med bruk av e-terapi", heter de to foredragene Øverland skal holde.

  • Schizofrenidagene profilerer seg som nordens største psykiatrikonferanse, og arrangeres i Stavanger Forum den 5. til 9. november.

Avatarpsykolog

-For å møte folk der de er må vi bruke digitale løsninger, sier Øverland til napha.no.

Øverland har erfaring som avatarpsykolog på det nå nedlagte nettsamfunnet "Habbo Hotel". Første gang han logget seg inn på Habbo Hotel møtte han en lang kø av barn og unge. Han driver også privatpraksis i "SecondLife", som ifølge en pressemelding fra Schizofrenidagene er en virtuell verden for voksne.

-Dokumentert effekt

Øverland mener e-terapi kan være et supplement til annen behandling.

-Det finnes dokumentert effekt av e-terapi, sier Øverland til napha.no.

Han viser til at Karolinska Institutet i Sverige driver nettsiden Internettpsykiatri.se, hvor de har dokumentert effekten av behandling på internett.

Må tilpasse seg

Etter samhandlingsreformen har alle krav på bedre helsetjenester. Helsepersonell må yte mer, bli mer fleksible og effektive. Resultatet er at flere og flere tjenester blir oppsøkende og hjemmebaserte.

-Det er helsevesenet som har ansvaret for å tilpasse seg, sier Øverland til napha.no.

Mye å vinne

Noen steder i landet er hjelpetilbudet dårlig utbygd. Der er det mye å vinne på å ta i bruk digitale løsninger, mener han.

-Hvis du har lammende sosial angst sitter du ikke på et venterom, påpeker Øverland overfor napha.no.

Flere godbiter fra programmet til Schizofrenidagene:

  • ”Kan psykisk helse bli bedre av fysisk aktivitet?” med Ingvild Kristiansen, koordinator for fysisk aktivitet, Jæren DPS.  Onsdag 7. november kl 18-19.
  • ”'Tale er sølv, taushet er tull'” med Mons Bjone, Seniorcoach. Torsdag 8. november kl 18-19.
  • ”Ikke motivert? Om ungdom og mestring” med Håvard Tjora – Forfatter og lærer, kjent fra dokumentarserien 'Blanke Ark'. Fredag 9. november kl 13-14.
  • ”Hvordan kan vi overleve den uendelige smerten med vettet i behold og menneskeligheten intakt?”, med Mads Gilbert - Professor, Akuttmedisinsk avdeling, UNN Tromsø.  Fredag 9. november kl 14-15.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen