De siste årene er tjenester desentralisert fra sykehus til distriktspsykiatriske sentre, og fra døgnbehandling til poliklinisk og ambulant tjeneste. Likevel gjenstår en del før desentraliseringsmålene innen psykisk helsevern er nådd, viser ny rapport fra Helsedirektoratet.
-For å gjøre psykisk helsevern mer tilgjengelig for befolkningen, er det en helsepolitisk målsetting å desentralisere tjenesten, noe som også vil lette samarbeidet med kommunale tjenester, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet Gitte Huus, til direktoratets nettside.
Rapporten Distriktspsykiatriske tjenester 2011 ble denne uka gitt ut av Helsedirektoratet. Rapporten tar for seg perioden 2007-2011, og viser blant annet dette:
-Det har blitt lettere å få behandling i psykisk helsevern for voksne, flere får hjelp, innleggelsene i døgnavdelinger er blitt kortere og poliklinisk og ambulant virksomhet øker, sier Gitte Huus.
Det er likevel langt igjen til man har nådd målene om likeverdige og desentraliserte tjenester i hele landet, skriver Helsedirektoratet på sin nettside.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?