-Stigma, og som en god nummer to skam, er de største barrierene mot utviklingen av psykososial rehabilitering. Det sa Mental Helses landsleder Anne Grethe Klunderud under åpningen av kongressen WAPR 2012 i Milano 10. november.
Klunderud sitter i styret til World Association for Psychosocial Rehabilitation (WAPR). WAPRs 11. verdenskongress åpnet i Milano 10. november, og varer til 13.november.
-Dere har kanskje lagt merke til Ole Brumms venn Nasse Nøff. Han er ofte veldig redd. Han trenger folk som bryr seg om ham. Men alle vennene hans avviser ham som annerledes. Jeg følte meg slik tidligere i livet, sa Klunderud under sitt innlegg på kongressens åpningsdag.
Innlegget hennes handlet om hva som skaper barrierer for utvikling innen psykososial rehabilitering, fra et brukerperspektiv. Klunderud mener at folk flests holdninger til psykiske lidelser må påvirkes.
-Folk kan si at mennesker med psykiske lidelser er som andre medlemmer av samfunnet, men de oppfører seg ikke sånn, sier hun.
Klunderud mener at folks oppfatning av mennesker med psykiske lidelser som annerledes, og kanskje også farlige, bidrar til at det blir vanskelig å få samme rettigheter som andre, for eksempel på jobbmarkedet.
-Mennesker med psykiske lidelser er mer opptatt av å ha gode liv enn symptomreduksjon. De vil ha hus, jobb, og ikke være en byrde for sine familier. Vi er ikke så annerledes. Vi må få folk til å forstå dette, og stoppe å tenke oss og dem, sier Klunderud.
Utvikling av kunnskap med utgangspunkt i brukerne mener hun er et viktig grep å satse på.
-Hvem skaper kunnskapen på psykisk helsefeltet? Inntil de siste årene har kunnskapsutviklerne vært de samme som har gitt tjenestene. Forskningen har vært preget av fokus på det som gjør det lettere å være helsepersonell. Først de siste årene er det satt i gang forskning på hva brukerne synes er gode tjenester, og på hva som har ført til bedring for dem som har oppnådd det. Slik forskning må settes enda mer i system og satses på, sier hun.
Hun etterlyser også et lovverk som likebehandler mennesker med psykiske lidelser og andre.
-Det faktum at mennesker med psykiske lidelser er definert som en egen gruppe viser at vi er betraktet som annerledes. Jeg vet ikke hva som kom først, diagnosene eller lovverket. Diagnosene beskriver problemer. Vi må fokusere på personenes ressurser, ikke sykdommen deres, mener Mental Helse-lederen.
Felles recovery-utdanning endret holdninger
-Brukere må være med og skape tjenestene
-Brukerdeltakelse i forskning viktig
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Fagredaktør: Kjetil Orrem
Webredaktører:
Roald Lund Fleiner og Ragnhild Krogvig Karlsen
Prosjektleder webutvikling: ragnhild.karlsen@napha.no
NAPHA er en avdeling i NTNU Samfunnsforsking AS
Kontakt oss: kontakt@napha.no, Tlf. +47 48 14 54 34