En ny artikkel i Tidsskrift for psykisk helsearbeid gir råd om hvordan brukere og fagfolk i et bofellesskap kan samarbeide bedre.
Artikkelen «Den kvasse eggen», som kommer i neste utgave av Tidsskrift for psykisk helsearbeid, baserer seg på intervjuer og observasjoner som forfatter og universitetslektor Jonny Mækelæ har gjort gjennom to år ved et kommunalt bofelleskap. Både brukere og ansatte ved bofelleskapet ble intervjuet.
Artikkelforfatteren hevder å ha funnet tre viktige faktorer i relasjonene og samarbeidet mellom brukere og fagfolk ved bofellesskapet.
-Bofelleskapet har både institusjonslignende og hjemlignende trekk. Leilighetene er beboernes hjem, mens det institusjonslignende er knyttet til at det er ansatte til stede, skriver Mækelæ i artikkelen. Bofelleskapet skal bidra til at hver enkelt beboer opplever økt mesting av egen hverdag.
Tilbudet som ble undersøkt var nytt i 2008, og utgjorde en ny arena for både ansatte og brukere, går det frem av artikkelen.
-I feltarbeidet har jeg undersøkt hva partene konkret gjør sammen, og som blir samarbeidets og relasjonens kjerne, skriver Mækelæ.
Han fremhever at beskrivelser av handlingene partene gjør sammen er viktig for å forstå hva som utgjør relasjonen mellom brukerne og de ansatte.
Mækelæs utvalg består av 18 brukere med langvarige psykiske problemer, og ni ansatte ved bofellesskapet. Noen av brukerne hadde også rusproblemer. Alle ble observert med det formål å danne et bilde av hverdagslivet i bofelleskapet. Seks beboere og seks ansatte ble også intervjuet i forbindelse med studien.
-Samarbeidet og relasjonen mellom beboere og ansatte i dette bofellesskapet kan beskrives som et nært og motsetningsfylt forhold, som preges av at det er to parter med egne viljer som gjensidig påvirker og påvirkes av den andre parten, skriver Mækelæ.
Han fremhever at tillit til den andre parten er viktig for å overvinne de konfliktene som oppstår i det daglige.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?