Publisert: 14. desember 2012
F.v. Bengt Karlsson, Berit Bryn-Jensen og Inger Beate Larsen
FIKK PRIS: Berit Bryn-Jensen (midten) mottok 14. desember Ytringsfrihetsprisen i psykisk helsevern 2012 fra Bengt Karlsson og Inger Beate Larsen, i "Stiftelsen til fremme av ytringsfriheten innen psykisk helsevern". FOTO: Stiftelsen til fremme av ytringsfriheten innen psykisk helsevern.

Ytringsfrihetspris til tvangs-motstander

Ytringsfrihetspris til tvangs-motstander

-Våre myndigheter beskytter oss ikke mot tvangsmedisinering. Det har vært kjent lenge at tvangsbehandling med sterke medikamenter fører til en tidlig død, sier vinner av Ytringsfrihetsprisen i psykisk helsevern 2012, Berit Bryn-Jensen.

12. desember ble Bryn-Jensen tildelt "Prisen til fremme av ytringsfriheten innen psykisk helsevern", på Litteraturhuset i Oslo.

-Foregangskvinne

Prisen deles ut hvert år av "Stiftelsen til fremme av ytringsfriheten innen psykisk helsevern". I sin begrunnelse for tildelingen til Berit Bryn-Jensen skriver de blant annet dette:

"Årets prisvinner er en foregangskvinne som har vært med å stifte Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk Helse. Hennes politiske klarsyn, mot, faglige styrke og engasjement springer ut fra hennes egen smertefulle erfaring som pårørende. Prisvinneren evner å stå oppreist mot et maktapparat av fagfolk og politikere og holder fast ved sine verdier selv når det stormer som verst".

-En ære

-Hvis du ser på de som har fått prisen før så synes jeg absolutt det er en stor ære. Det stimulerer til å fortsette kampen for at alle skal ha rett til å ha en stemme i det som blir gjort med en selv, sier prisvinner Berit Bryn-Jensen til napha.no.

-Myndighetene beskytter oss ikke

Hun mener det er mange som tjener på dagens praksis med bruk av tvang innen psykisk helsevern.

-Det gjelder både ulike profesjonsinteresser og en global farmasøytisk industri. Våre myndigheter beskytter oss ikke mot tvangsmedisinering, sier Bryn-Jensen.

-Fører til tidlig død

Hun mener Norge må følge etter nabolandene våre.

-Det har vært kjent lenge at det å tvangsbehandle mennesker med disse sterke medikamentene, med giftstoffer, fører til en tidlig død. I andre land som Sverige, Danmark og Finland har man siden 1987 ført statistikk over tidlig død ved bruk av medisinsk psykiatrisk behandling, påpeker Bryn-Jensen.

-Menneskerett å bli hørt

Mens Bryn-Jensen tidligere var aktiv i Landsforeningen for Pårørende innen Psykisk Helse, er det nå organisasjonen We Shall Overcome (WSO) hun finner seg best til rette i.

-Det er en grunnleggende menneskerett å bli hørt i et så vitalt spørsmål som "hva gjør dere med meg?". WSO har holdt en veldig tydelig linje her, og har gjort mye bra gjennom Hege Orefellen og Mette Ellingsdalen, fremhever prisvinneren.

FAKTA

 

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen