Komiker Rigmor Galtung, alias Gro Harlem Brundtland, stjal showet da kongressleder Rolf W. Gråwe skulle åpne den nasjonale kongressen PSYKISK HELSE 2013 i Trondheim 14. januar.
-Det er en stor ære og glede for dere at jeg er her i dag, for å kaste glans over denne psykiske dagen, proklamerte Galtung da hun kom inn i salen på Clarion Hotel & Congress i Trondheim, utkledd som Gro Harlem Brundtland.
Hun sørget for en endring i programmet da hun avbrøt kongressleder Rolf W. Gråwe før han hadde rukket å si stort mer enn et par ord.
-Selv har jeg ikke noen psyke, men det er det en del andre som har. Nå er det en endring i programmet, og det er at jeg skal snakke hele dagen, sa Galtung til latter fra salen.
-Det er viktig med humor når man jobber med psykisk helse. Humor og sjarm det har jeg nok av, men det er verre med mannen min, sa Galtung, og fulgte opp med et spørsmål til kongressleder Rolf W. Gråwe.
-Hva er viktig for at psyken skal være grei Rolf?
-Kjærlighet.
Kjærlighet? Tro`kke det. Det er trening og fysisk bevegelse. Derfor har jeg en dans til dere, sa Galtung, kastet "Gro"-klærne til rytmene av Joe Cocker og stod igjen som Rigmor Galtung.
Det å bli møtt som menneske og ikke som diagnose var hovedpoenget i innlegget til Galtung, som tok utgangspunkt i sin egen bipolare lidelse.
-Jeg har en bipolar lidelse, jeg er ikke bipolar, understreket Galtung.
Hun mener man ikke kan generalisere på bakgrunn av diagnose.
-Min bipolare lidelse er helt annerledes enn din Rolf, sa hun med glimt øyet.
-Jeg har opplevd i helsevesenet å bli behandlet som en diagnose, og jeg har opplevd å bli behandlet som et menneske, understreket hun, og trakk frem en historie om hvordan det ikke skal være.
-Jeg møtte en gang en som sa at jeg vet alt om bipolar lidelse, jeg har sett hundre tilfeller av bipolar lidelse. Jeg ble av dennne legen møtt som diagnosen bipolar, ikke som Rigmor.
Men hun kunne også fortelle om en psykiater som hadde fortalt henne at hun skulle være glad for sin hypomani, og at det var en del av hennes personlighet.
-Det folk først og fremst vil er å bli møtt med respekt og som likeverdig. Det er så viktig for meg å definere meg som noe mer enn sykdommen min. Jeg er mor, jeg er søster, jeg er en venn, et følelsesmenneske, komiker, kreativ og vernepleier, sa Galtung.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?