Det forebyggende psykiske helsearbeidet i kommunene lider. En grunn er at kommunene har større oppgaver enn før med de alvorligst syke, som skrives ut stadig tidligere fra spesialisthelsetjenesten, viser en ny SINTEF-rapport.
-Man kan godt si at kommunene er i en slags skvis. På den ene siden skal de ta seg av alle som blir utskrevet tidligere fra spesialisthelsetjenesten. På den andre siden skal de også satse forebyggende, sier SINTEF-forsker og samfunnsøkonom Solveig Ose til NTB.
Ose er en av fire forskere bak en ny SINTEF-rapport om status for kommunalt psykisk helsearbeid, laget på oppdrag fra Helsedirektoratet.
Forskerne har sett på utviklingen i kommunalt psykisk helsearbeid de første årene etter at Opptrappingsplanen ble avsluttet i 2008. Resultatene ses også i lys av Samhandlingsreformens mål om at flere skal få hjelp der de bor.
Rapporten viser til en økning i antall psykologer i kommunene. Likevel har ikke ressursene fulgt økningen i kommunenes oppgaver overfor mennesker med psykiske lidelser.
Her er noen av utfordringene rapporten peker på for det lokale psykiske helsearbeidet:
Solveig Ose i SINTEF mener en løsning kan være mer øremerkede midler til forebyggende psykisk helsearbeid.
Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Anette Mjelde, sier til NTB at rapporten tegner et bilde av at kommunene prioriterer feltet.
-Kommunene har lykkes med å rekruttere flere psykologer. Det er et pågående arbeid for å få til kommunal medfinansiering innen psykisk helse og rus. Her ser vi nå på mulige modeller, sier Mjelde.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?