Publisert: 31. januar 2013
Slapper av på sofaen
FLERE VEIER TIL BEDRING: -Når man er deprimert kan det å ta vare på seg selv for en del bety å legge seg på sofaen og ta det helt med ro. Andre beskriver at de trenger å ta seg i nakken og komme seg ut på fjelltur, sier psykolog og recovery-forsker Marius Veseth. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com.

Doktorgrad om bedring for bipolare

Doktorgrad om bedring for bipolare

Personer med bipolar lidelse har vært medforskere i en fersk doktorgrad om hva som skaper bedring for denne pasientgruppen.

Arbeidet er ledet av psykolog og recovery-forsker Marius Veseth, ved Universitetet i Bergen. Nylig disputerte han for sin doktorgrad ved Institutt for klinisk psykologi.

-Aktiv agent

-Veseths doktorgradsarbeid viser hvordan individet som sliter med en bipolar lidelse selv er en aktiv agent i arbeidet med å skape et rikt og meningsfullt liv. Det illustrerer videre hvordan utfordringene som disse personene møter og strategiene som de nyttiggjør seg er svært like de utfordringer og strategier som mennesker som ikke strever med en psykisk lidelse opplever og anvender, heter det i en pressemelding fra Universitetet i Bergen.

Tre hovedspørsmål

De tre grunnleggende spørsmålene Veseth og medforskerne har stilt er:

  • Hva er det som kjennetegner vekst og utvikling ved alvorlige psykiske lidelser?
  • Hvordan opplever personer som sliter med en bipolar lidelse det å bli bedre?
  • Og hvordan beskriver erfarne terapeuter bedring og positiv endring hos pasienter med denne type helseproblemer?

Dette hjelper

Napha.no har tidligere intervjuet Veseth og to av medforskerne om studien. De trakk da frem disse fire faktorene - som alle går på egenomsorg - og som har hjulpet mange med bipolar lidelse:

  • Å jobbe med å håndtere ambivalens om å gi slipp på maniske tilstander: For eksempel hypomani kan ofte ha en del positive sider som gjør at det er vanskelig å la disse periodene fare.
  • Å finne noe å holde fast i: Det kan være å binde fluer til fisking, arbeide i hagen eller treffe en terapeut. En forankring i en her og nå-situasjon når ting blir vanskelige er poenget.
  • Å bli oppmerksom på signaler: Det kan f eks være kroppslige symptomer som man kjenner igjen fra tidligere, og som forbindes med forverret tilstand.
  • Å finne måter å ta vare på seg selv.

-Når man er deprimert kan det å ta vare på seg selv for en del bety å legge seg på sofaen og ta det helt med ro. Andre beskriver at de trenger å ta seg i nakken og komme seg ut på fjelltur, uttalte Veseth til napha.no.

DISPUTERTE OM BIPOLAR LIDELSE: Psykolog og recovery-forsker Marius Veseth.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen