Døgnprisen for behandling ved distriktspsykiatriske sentre er drøyt halvparten av døgnprisen på sykehus. -Det er lønnsomt å gi folk tilbud på lavere tjenestenivå. Fagkunnskapen her er ofte svært god, mener psykiater Trond Aarre.
Aarre, som er avdelingssjef ved Nordfjord psykiatrisenter, viser i et intervju på nettsiden rop.no til 2011-tall for norsk helsevesen. Distriktspsykiatriske sentre (DPS) og sykehus tar seg ifølge tallene svært ulikt betalt:
-Forskjellen betyr at det er lønnsomt å gi folk tilbud på lavere tjenestenivå. Fagkunnskapen her er ofte svært god. Det betyr at enda flere kan få hjelp hvis vi fordeler pengene bedre, sier Aare.
Han understreker at psykisk helsefeltet fikk tilført mye penger og nye medarbeidere under Opptrappingsplanen for psykisk helse, som varte frem til 2008.
Samtidig minner han om målet med planen: Fremme pasientens uavhengighet, selvstendighet og evne til å mestre eget liv. Det betyr pasientnært arbeid, påpeker Arre.
-Nå er det opp til oss hvordan vi forvalter opptrappingen videre. Vi må ikke undervurdere den politiske betydningen av Opptrappingsplanen. Vi fagfolk prioriterer, men brukerne har langt på vei vært taperne. Heldigvis er det politikere som overstyrer oss og sier at vi forsømmer brukerne, sier Aarre til rop.no.
Aarre mener det er viktig at tjenestene spør pasientene hva de er mest opptatt av i behandlingen. Han har erfart fra egen tjeneste at man som fagperson kan få overraskende svar fra brukerne.
-Konklusjonen er at vi må vi huske å spørre brukerne hva som betyr mest for dem, sier Aarre.
Han etterlyser også tettere samarbeid mellom lokalbaserte tjenester og spesialisthelsetjenesten, til pasientens beste. Det innebærer blant annet å ikke møte folk med beskjed om at ”du skulle vært et annet sted først, før du kom til meg”.
-Jeg er trøtt av det som ikke gir merverdi for den som trenger hjelp. Jeg vil ha papir som er til nytte for pasienten. Vi trenger åpnere tjenester, og å avvikle portvakttjenesten, når vi med felles ressurser i første- og andrelinjetjeneste kan løse problemer. Når vi krangler er det pasienten som må lide, sier Aarre.
Nettverksarbeid foregikk ved Feragen i Røros i null grader nylig. Naturen var konferanserom, og folk lå i telt.
En nasjonal kartlegging viser en bekymringsfull nedgang i antall ansatte i denne rollen i ACT/FACT-team for voksne.
Helseenheten i Dovre kommune samarbeider med spisesteder og Frivilligsentralen om et sosialt middagstilbud for innbyggerne
– Noen ganger kan en slå flere fluer i en smekk, sier helserådgiver i Dovre kommune, Gunn Sverdrup. – Det har vi gjort med Eta i lag.
– Det gir meg mye å dele mine erfaringer med andre, sier Christer Storrønning, som holdt en workshop for utendørsterapifeltet m. fl. nylig
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?