Psykisk helsetjenester må være like opptatt av tilbakemeldinger fra brukerne, som det hotell er fra sine gjester, mener NAPHA-blogger Odd Volden.
-Jeg tror norske borgere er minst like interessert i å gi tilbakemeldinger til tjenestene på psykisk helsefeltet som til et hotell på Jernbanetorget i Oslo, skriver Volden i blogginnlegget «Hvordan møte pasienter med respekt?».
Han spør seg hvorfor det ikke henger flere plakater med «Vi vil ha tilbakemeldinger» på steder som tilbyr psykisk helsetjenester.
Bruker spør bruker mener han også er en fin metode for innhentning av brukernes erfaringer med tjenesteapparatet.
-Reelle muligheter for brukerne til å gi tilbakemeldinger er en av de viktigste forutsetningene for respekt. Uten at tjenesteutøverne får tydelige tilbakemeldinger, er det vanskelig for dem å vite om de opptrer respektfullt, skriver Volden.
Volden mener gamle konstruksjoner som ”den psykiatriske pasienten” skaper avstand og mindre respekt.
-Det er skapt, og skapes fortsatt, karikaturer av oss som gjør det vanskelig for fagfolk å møte medborgeren, skriver Volden, og kommer med en påminnelse om hvem som skjuler seg bak samlebegrepene:
-Det er sønnen til overlegen på naboposten. Det er datteren til naboen. Det er faren til en venninne.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?