Foreldreveiledning og en-til-en-samtaler preger kommunepsykologers hverdag. Lite tid brukes på forebyggende tiltak rettet mot grupper eller hele befolkningen, viser ny rapport.
ANSIKT TIL ANSIKT: Direkte samtaler er den vanlige arbeidsformen for kommunepsykologer, viser en ny studie basert på 100 intervjuer. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com.
ANSIKT TIL ANSIKT: Direkte samtaler er den vanlige arbeidsformen for kommunepsykologer, viser en ny studie basert på 100 intervjuer. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com.
-Selv om de fleste kommunepsykologene ser på forebygging som en viktig arbeidsoppgave, sier flere av dem at et tilbud til enkeltindivider som allerede har plager eller lidelser oppleves som mer presserende, sier divisjonsdirektør Ellinor F. Major i Folkehelseinstituttet.
Folkehelseinstituttet står bak den nye rapporten "Kommunepsykologsatsingen i Norge i et folkehelseperspektiv".
Rapporten, som er finansiert av Helsedirektoratet, baserer seg på telefonintervjuer med 100 kommunepsykologer.
Dette er de viktigste resultatene:
-Denne rapporten tydeliggjør at det er i dette spennet mange kommunepsykologer befinner seg og som de kan oppleve som krevende: å gi et behandlingstilbud til dem som trenger det, samtidig som de skal bidra til forebyggende tiltak og ivareta folkehelseperspektivet, sier Ellinor F. Major til Folkehelseinstituttets nettside.
Selv om en-til-en-samtalene har vært fokus i psykologutdanningene som tilbys i Norge, mener Major at psykologer også har gode forutsetninger for å kunne arbeide med større grupper i befolkningen.
-Psykologer som har spesialiteten klinisk samfunnspsykologi, vil være særlig godt egnet. Det er viktig at kommuneledelsen er innstilt på å benytte kommunepsykologens kompetanse i folkehelsearbeidet. Det beste utgangspunktet er at mange som i dag jobber klinisk i kommunene, selv ønsker å jobbe mer forebyggende, sier Major.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?