Psykolog Elisabeth Backe-Hansen er tildelt Den store psykologprisen 2013, for sin sentrale rolle i utviklingen av barnevernet i Norge gjennom snart 40 år.
-Årets vinner av Den Store Psykologprisen har hatt stor og avgjørende betydning for profesjonalisering av barnevernfeltet gjennom mange år, sa leder av Stortingets helse- ogomsorgskomité, Bent Høie, da han overrakte prisen 20. mars.
Elisabeth Backe-Hansen begynte å jobbe i barnevernet i 1974, som én av to psykologer i hele landet. Hun har hele tiden kombinert praktisk arbeid med forskning, og har hatt en sentral rolle i utviklingen av barnevernet i Norge.
-Enten så blir du fascinert av å jobbe med barnevern, eller så blir du det ikke, sier hun til Psykologforeningens nettside.
Juryen fremhever at hun alltid har vært systematisk, grundig og faktaorientert i en virksomhet som har vært regnet som lavstatus i samfunnet og tidvis utskjelt i den offentlige debatt.
Backe-Hansen var sentral i opprettelsen av Barnevernets utviklingssenter, og har i en årrekke undervist, holdt foredrag og veiledet både psykologer og andre yrkesgrupper. Hun er blant de norske forskerne som har skrevet mest om barnevernfaglige spørsmål.
Hun jobber i dag som forsker ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring.
Hun mener at barnevernet sliter med å gripe inn i tide, og bidra til at barnevernets barn og unge får en verdig voksentilværelse der de kan delta i sivilsamfunnet.
-Det mangler et livsløpsperspektiv i arbeidet med barn og unge. Som institusjon, barnevernskontor eller avdeling blir man ofte tvunget til å se mer på økonomiske rammebetingelser og statistikk enn på barnets beste. Igjen må man ha ”lille Per” i sentrum, sier Backe-Hansen.
Psykologprisen ble første gang delt ut i 2011. Norsk Psykologforening og testleverandør Pearson Assessment står bak prisen. Tidligere vinnere er Per Isdal og Arne Holte.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?