Publisert: 25. mars 2013
Lars Saabye Christensen
KOMPLEKSE LIVSHISTORIER: -De såkalte ekspertene kan si mye om sykdom og lidelse. Mer interessant blir det når vi gjennom en forfatter gjøres kjent med komplekse livshistorier som også inneholder sykdom og lidelse, men hvor dette aldri står i hovedfokus, skriver psykisk helsearbeider og frilansjournalist Stig Erlend Midtgård i et blogginnlegg om forfatteren Lars Saabye Christensen. FOTO: Cappelen Damm.

Lars Saabye Christensen: Antiheltenes helt!

Lars Saabye Christensen: Antiheltenes helt!

-Lars Saabye Christensen har nesten alltid antihelter som hovedkarakterer i bøkene sine, og disse blir stilsikkert skildret av en forfatter med imponerende menneskekunnskap, mener psykisk helsearbeider Stig Erlend Midtgård.

-Selv med brukket rygg har hovedpersonene i Saabye Christensens litterære univers en egen evne til å holde seg oppreist. De klarer seg på et underlig vis og finner sin nisje i livet. For hvordan skal man egentlig klare seg, hvis man allerede når startskuddet går er mange meter etter, skriver Midtgård i blogginnlegget «Lars Saabye Christensen: Antiheltenes helt!» på napha.no.

Små ting blir store

Midtgård liker måten Lars Saabye Christensen løfter opp små ting, slik at de blir store.

-De såkalte ekspertene kan si mye om sykdom og lidelse. Mer interessant blir det når vi gjennom en forfatter gjøres kjent med komplekse livshistorier som også inneholder sykdom og lidelse, men hvor dette aldri står i hovedfokus, skriver han.

Outsidere i "Halvbroren"

Midtgård trekker frem en rekke eksempler på antihelter fra Saabye Christensens forfatterskap. Blant annet fra boken Halvbroren, som også nylig oppnådde gode seertall i tv-versjon på NRK, der hovedkarakterene er halv- eller helbrødrene Barnum og Fred.

-Begge er outsidere. Barnum som kortvokst og mobbeoffer. Fred, som ikke blir akseptert, har dysleksi og blir til slutt en ”nattmann”. Når det virkelig gjelder støtter de opp om hverandre som ekte brødre, skriver Midtgård.

STIG ERLEND MIDTGÅRD
  • Avdelingsleder og fagutvikler innen psykisk helsearbeid i Stavanger kommune.
  • Frilansjournalist i Gatemagasinet Asfalt.
  • Skribent i Musikkbladet Puls.
  • Var i fjor medforfatter på artikkelen Hvorfor så årntli' når vi har recovery?, publisert i NAPHAs kunnskapsbase psykiskhelsearbeid.no.
  • Skriver i dette blogginnlegget om forfatteren Lars Saabye Christensens bruk av antihelter som hovedkarakterer i sine bøker.
LIKER ANTIHELTER: Stig Erlend Midtgård, psykisk helsearbeider og frilansjournalist. FOTO: Roald Lund Fleiner/NAPHA.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen