Publisert: 03. april 2013
Sommer og sol
SYDEN: -Hvis ikke en gang personalet klarer å skjule at de ønsker seg bort, hvordan kan de forvente at pasientene skal få noe ut av institusjonsoppholdene, spør Odd Volden i det siste av tre blogginnlegg som handler om respekt. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com.

Heller i syden enn på jobb

Heller i syden enn på jobb

Når personalet ved psykiatriske institusjoner står to meter unna pasientene, og snakker om hvor gjerne de skulle vært i syden heller enn på jobb, så er det et eksempel på at det er noe fundamentalt galt med den strukturelle empatien i institusjonene, mener NAPHA-blogger Odd Volden.

-En dag spør jeg min venninne «Annika» om hva hun opplever som det mest respektløse hun har vært utsatt for på sykehuset. Hun nøler ikke et sekund: «At miljøpersonalet snakker om private forhold over hodet på oss i fellesarealene!», skriver Odd Volden i blogginnlegget Om å møte pasienter med respekt - del 3.

Kjenner seg igjen

Volden kjenner seg igjen i dette:

-Jeg vet hva hun snakker om. Jeg har opplevd det selv som pasient. Jeg har overhørt det flere ganger når jeg har besøkt «Annika». Det ferskeste eksempelet er et tilfelle der personalet står to meter fra oss og snakker om hvor heldige noen av kollegaene er som er i syden akkurat nå, og om hvor gjerne de selv skulle vært der heller enn å være på jobb.

Mangel på empati

Volden mener dette er ett av flere eksempler på at det er noe fundamentalt galt med den strukturelle empatien i institusjonene.

-Hvis ikke en gang personalet klarer å skjule at de ønsker seg bort, hvordan kan de forvente at pasientene skal få noe ut av institusjonsoppholdene, spør han, og legger til:

-Det blir ikke mindre graverende når vi vet at mange av pasientene verken har råd til å reise til syden, har helse til å reise til syden eller noen å reise sammen med til syden. Det hjelper heller ikke at mange av pasientene er innlagt på tvang, og ikke en gang kan forlate institusjonen når de måtte ønske det.

Respekt i tre deler

Volden har nylig skrevet to andre blogginnlegg på napha.no, som også handler om respekt:

ODD VOLDEN
  • Odd Volden er brukeraktivist og faglig rådgiver i NAPHA.
  • Han holder et skarpt blikk på psykisk helse, og blogger jevnlig på napha.no
NAPHA-blogger Odd Volden.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen