150 frisklivssentraler finnes nå i Norge, og tallet øker hurtig. 8. april presenterer Helsedirektoratet nyreviderte retningslinjer, der de anbefaler alle kommuner å etablere slike sentraler til fremme av god fysisk og psykisk helse.
På en konferanse i Oslo 8.-9. april presenterer helsedirektør Bjørn Guldvog veilederen.
Veilederen for kommunale frisklivssentraler ble første gang utgitt i 2011. Den er nå revidert for å møte kravene i ny lov om kommunale helse- og omsorgstjenester, som pålegger kommunene å etablere forebyggende helse- og omsorgstjenester.
Basistilbudet ved frisklivssentralene er frisklivsresepten, som gir en periode med strukturert oppfølging. Fastlegen, annet helsepersonell og noen NAV-kontor kan skrive ut en frisklivsresept.
De fleste frisklivssentralene har gruppetilbud for fysisk aktivitet, kosthold og røykeslutt. Noen arrangerer også kurs i mestring av depresjon.
Konferansen i Oslo 8.-9. april samler over 450 deltakere.
Helsedirektoratet anbefaler etablering av frisklivssentraler i alle kommuner, eventuelt i interkommunale samarbeid.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?