Publisert: 12. april 2013
Bente Brauten
KRITISK: -Psykisk helse er nesten ikke nevnt i Samhandlingsreformen, og helseminister Støre svarer blankt nei på spørsmål om det er på tide å øremerke midler til psykisk helse i kommunene igjen. Jeg er ikke imponert, sier fagleder for Psykisk helsetjeneste i Overhalla kommune, Bente Brauten. I bakgrunnen den kjente lakseelva Namsen. FOTO: Privat.

-Ikke imponert

-Ikke imponert

Intervjustafetten "Psykisk helsearbeid Norge rundt". Etappe 38: Overhalla kommune.

Navn: Bente Brauten.

Jobb: Fagleder Psykisk helsetjeneste, Overhalla kommune (Nord-Trøndelag).

Utfordret av: Gro Bang Wika, Vega kommune.

Sender stafettpinnen videre til: Eli Anne Willard, psykiatrisk sykepleier i Sarpsborg kommune.

-Skildre kommunen din med tre ord:

-Bra friluftsliv, dugnadsånd og gode helsetjenester.

-Hva er det beste med jobben din?

-Vi  jobber i et godt tverrfaglig miljø. I psykisk helsetjeneste er vi seks ansatte med allsidig erfaring og kompetanse. Vi har ulike ansvarsoppgaver, og har et svært godt arbeidsmiljø.  Vi har mye samarbeid med andre deler av helsetjenestene. Når vi ser utfordringer der vi trenger kompetanse fra andre tjenester, er det en lav terskel for å ta kontakt og få støtte fra andre. Vi har stor innflytelse på egne arbeidsoppgaver, og opplever nye og varierte arbeidsoppgaver hver uke. 

-Og hva er det verste?

-Kommunen er liten, med cirka 3500 innbyggere, og det kan være en utfordring å jobbe i sin egen hjemkommune i perioder. Spesielt når det er oppgaver som involverer flere og skaper mye fokus blant mange. Dette er en selvstendig jobb. Vi opplever innimellom vanskeligeenkeltskjebner som kan ta mye plass i eget "system".

-Nevn en ting du mener kan gjøre det psykiske helsearbeidet i kommunene bedre:

-Jeg mener at vi må tilbake til øremerkede midler til de kommunale psykiske helstjenestene. Vi trenger mer stabilitet i tiltakene, og da trengs øremerking.

-Nevn et tiltak din kommune er involvert i som du vil framheve?

-Hadde du spurt for et halvt år siden hadde jeg svart samarbeidet med Mental Helse om mange flotte tiltak i kommunen, blant annet deres dagsenter som dessverre ble nedlagt 1. mars i år. Nå svarer jeg Psykisk Helses deltagelse i Familieteam sammen med helsestasjon og barnevern.

-Hva synes du om at NAPHA har kunnskapsbasen www.psykiskhelsearbeid.no?

-Det er selvfølgelig bra, jeg har brukt den flere ganger.

-Et annet nettsted du kan anbefale?

-Google hjelper meg ofte.

-Gi terningkast til regjeringens innsats for psykisk helse:

-Terningkast 2. Under Opptrappingsplanen fikk kommunene muligheter til å øke tilbudene som styrker Psykisk helse i kommunene. I dag ser vi at det vi har bygd opp blir revet ned utrolig fort og enkelt. Samtidig øker behovene for tjenester innenfor helse og tiltak til barn og unge i barnehage og skole. Samhandlingsreformen setter fokus på forebygging, uten at noen ressurser følger med. Psykisk helse er nesten ikke nevnt i Samhandlingsreformen, og helseminister Støre svarer blankt nei på spørsmål om det er på tide å øremerke midler til psykisk helse i kommunene igjen. Jeg er ikke imponert.

-Hva gjør du selv for å ta vare på din psykiske helse?  

-Det aller viktigste for meg gjennom snart 23 år i psykisk helsearbeid i kommunen har vært å være fysisk aktiv. Turer i naturen på ski eller fotturer er den beste rekreasjon som finnes.Også synger jeg i Ranem sangforening, og er ikke så redd for å synge ut ut i andre sammenhenger heller.

-Anbefal en bok, film eller annen god kultur:

-Saras nøkkel,en  film om ei lita jente som klarer å rømme fra en konsentrasjonsleir under krigen.Videre vil jeg ønske alle velkommen til Melamartnan – et historisk marked som arrangeres i Overhalla hvert andre år.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen