-Vi brukere trengs i helsesektoren. Når jeg i tillegg har en relevant utdanning, så håper jeg inderlig at jeg tar feil når jeg har en svak, murrende følelse av at jeg av og til blir diskriminert i det offentlige arbeidsliv. Det skriver NAPHA-blogger Rigmor Galtung, som har bipolar lidelse.
-Jeg har søkt på jobber innen rus og psykiatri. Jeg er jo også vernepleier i tillegg til å være «freelancepotet». Det er mange vernepleiere og folk med kompetanse som søker slike jobber, men det er mange stillinger å besette. Jeg kommer ikke engang til intervju. Hvorfor? Det spørsmålet har jeg ofte stilt meg, skriver Rigmor Galtung i blogginnlegget «Vi takker for deres søknad, og opplyser om at stillingen nå er besatt!»
Hun ser andre med lavere kompetanse få jobber, mens hun selv opplever mange avslag. Galtung tror det kan ha sammenheng med at hun har vært så åpen om sitt liv med en bipolar lidelse, noe hun blant annet har skrevet bok om.
-Blir jeg stigmatisert og forhåndsdømt fordi jeg har vært så åpen om min lidelse? Jeg vet ikke om jeg bare er paranoid. Det er jo nok et symptom på psykisk ubalanse. Men jeg velger allikevel å reflektere rundt dette, for jeg har på følelsen at det i noen tilfeller er slik. Ikke alltid, men det hender, skriver Galtung.
Hun mener helsevesenet må bli flinkere til å se det å ha egenerfaring med psykiske lidelser som en ressurs.
-Vi kan ha mer å bidra med enn mange som bare har en utdanning å slå i bordet med. Jeg har for eksempel venner som selv har vært rusmisbrukere, og som jobber som terapeuter. Ingen er bedre enn dem, mener hun.
Galtung er skuffet over at det nettopp er i helsevesenet hun opplever å bli avvist.
-Hvis det nå skulle være sånn at jeg ikke får jobb i helsevesenet fordi jeg selv har en psykisk lidelse, så blir jeg rett og slett deppa. At man skal møte mest fordommer og stigmatisering fra de som bør forstå bedre - fra dem som burde vite at man ikke nødvendigvis er arbeidsufør eller upålitelig selv om man har en sykdom - er en skremmende tanke, skriver Rigmor Galtung.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?