-Tjenestene har nå et større ansvar for å ta pasientene med på råd i behandling og oppfølging, sier Thomas Kulbrandstad fra Nasjonal kompetansetjeneste ROP. I Tromsø 18. april presenterte han nasjonale retningslinjer for behandling av samtidig rus- og psykiske lidelser.
Både politi, brukerorganisasjoner, kommune- og spesialisthelsetjenesten hadde møtt opp på felles fagdag om rus og psykiske lidelser i Tromsø 18. april.
Der fikk de blant annet høre Thomas Kulbrandstad fortelle om hvordan man kan sette ut i praksis den ett år gamle nasjonale retningslinjen for utredning, behandling og oppfølging av personer med samtidig ruslidelse og psykisk lidelse.
Det mest sentrale er ifølge Kulbrandstad å sikre brukernes deltakelse i utformingen av tjenestetilbudet.
-Vi må glemme oss fagfolk og sette brukeren som nummer en, sier Thomass Kulbrandstad, faglig rådgiver i Nasjonal kompetansetjeneste ROP.
Han viser til 10 anbefalinger man bør kjenne til, som er plukket ut blant retningslinjens totalt 93 anbefalinger av brukerrepresentanter selv:
Se film om godt samarbeid rundt brukere med psykiske lidelser og rusproblemer:
-ROP-retningslinjen implementeres ikke av seg selv, og det er et felles ansvar fra alle hold, både for Helsedirektoratet, ulike kompetansesenter og alle aktører fra fagfeltene å finne gode måter å tilrettelegge for at disse retningslinjene kan bli implementert i praksis.
Kulbrandstad trakk frem følgende punkter som viktige for å sette ROP-retningslinjen ut i praksis:
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?