Publisert: 19. april 2013.   Endret: 08. september 2015
Anna-Renée Paisley

BINDELEDD: IPS-jobbrådgiver i London, Anna-Renée Paisley, er bindeledd mellom arbeidsgivere og mennesker med psykiske lidelser og rusproblemer som ønsker seg ut i ordinært arbeidsliv. FOTO: Kjersti Skar Staarvik/rop.no

I jobb på fire uker med Individuell jobbstøtte

I jobb på fire uker med Individuell jobbstøtte

-Vil de jobbe i klesbutikk tar vi kontakt med varehandelen, og vil de jobbe med data, tar vi kontakt med IT-selskaper, sier jobbrådgiver i engelsk tiltak rettet mot å skaffe mennesker med alvorlige psykiske lidelser og rusproblemer ordinært arbeid.

-En 31 år gammel mann som var diagnostisert med paranoid schizofreni og tungt cannabismisbruk, returnerte til arbeidslivet og fikk fast jobb som mekaniker, forteller prosjektleder Kyriacos Colocassis ved jobbstøttetjenesten NHS Foundation Trust Central and North West London til rop.no

Jobb innen fire uker

Senteret i London jobber med Individual Placement & Support-modellen (IPS) - på norsk  kalt for Individuell jobbstøtte - der poenget er å hjelpe mennesker med psykiske lidelser og rusproblemer raskt ut i ordinært arbeidsliv i stedet for skjermede tiltak.

At brukeren selv ønsker å returnere til arbeidslivet er eneste krav for å kunne benytte seg av tjenesten. Ved London-senteret er målet å skaffe jobb innen fire uker, og med et minimum av yrkesrettet arbeidstrening på forhånd.

102 av 212 i jobb i fjor

Egne jobbrådgivere arbeider tett sammen med et klinisk team av leger, sykepleiere og psykologer for å nå dette målet.

I 2012 kom 102 av 212 ut i jobb. Blant dem var det også eksempler på det prosjektleder Kyriacos Colocassis beskriver som «håpløse» caser, skriver rop.no.

Brukernes ønsker styrer

Jobbrådgiver Anna-Renée Paisley forteller at det er brukernes egne ønsker om hvor de kan tenke seg å arbeide, som styrer hvilke bedrifter det tas kontakt med.

-Målsetningen baseres utelukkende på hva brukeren ønsker; vil de jobbe i klesbutikk tar vi kontakt med varehandelen, og vil de jobbe med data, tar vi kontakt med IT-selskaper, sier jobbrådgiveren, som har ansatt alt fra flyvertinner til mekanikere.

Kommenter:

Mer om

nyheter individuell.jobbstøtte.(ips)

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen