Publisert: 30. april 2013
Gunnhild Bagøien
GODE RESULTATER: Gunnhild Bagøiens (bildet) doktorgradsavhandling viser at Motiverende intervju gir redusert rusbruk. FOTO: Lars Andreas Dybvik.

Fikk ned rusbruk med "Motiverende intervju"

Fikk ned rusbruk med "Motiverende intervju"

–Alle mennesker lar seg lettere overbevise av ideer som dukker opp i eget hode, sier psykiater og doktorgradsstipendiat Gunnhild Bagøien.

Hennes doktorgradsavhandling om Motiverende intervju, viste langt større reduksjon i rusbruk for pasienter med psykiske lidelser og rusproblemer som har fått denne terapiformen enn de som fikk annen behandling.

-Pasientens egne grunner

-Hele ideen er å gjennomføre en samtale om endring av livsstil på personens egne vilkår. Det er pasientens egne, gode grunner for å endre seg vi prøver å få tak i, sier Bagøien til forskning.no.

Av en gruppe på 135 pasienter ved Østmarka i Trondheim fikk 68 vanlig behandling, mens 67 pasienter fikk to samtaler med motiverende intervju i tillegg til vanlig behandling.

  • De som fikk motiverende intervju ruset seg mindre i hele to år etterpå.
  • Også gruppen som kun fikk vanlig behandling reduserte rusbruken sin det første året, men etter to år ruset de seg like mye som før de ble med i studien.

Stadig mer etterspurt

-Folk er ikke klar over hvor effektiv denne metoden er, men det er flere og flere som etterspør informasjon om dette nå, sier Bagøien.

Spørsmål - ikke formaninger

Metoden "Motiverende intervju" er tuftet på ideene til den greske filosofen Sokrates. Han fikk folk til å reflektere selv gjennom å stille dem spørsmål, til forskjell fra å komme med formaninger.

-Resultatene viser at dette er en enkel og nyttig metode for livsendring. Fremfor å si til en som drikker at «nå må du kutte ut å drikke fordi…», så spør vi om hva som er gode sider ved å drikke og hva som er mindre gode sider ved å drikke, sier Gunnhild Bagøien.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen