–Alle mennesker lar seg lettere overbevise av ideer som dukker opp i eget hode, sier psykiater og doktorgradsstipendiat Gunnhild Bagøien.
Hennes doktorgradsavhandling om Motiverende intervju, viste langt større reduksjon i rusbruk for pasienter med psykiske lidelser og rusproblemer som har fått denne terapiformen enn de som fikk annen behandling.
-Hele ideen er å gjennomføre en samtale om endring av livsstil på personens egne vilkår. Det er pasientens egne, gode grunner for å endre seg vi prøver å få tak i, sier Bagøien til forskning.no.
Av en gruppe på 135 pasienter ved Østmarka i Trondheim fikk 68 vanlig behandling, mens 67 pasienter fikk to samtaler med motiverende intervju i tillegg til vanlig behandling.
-Folk er ikke klar over hvor effektiv denne metoden er, men det er flere og flere som etterspør informasjon om dette nå, sier Bagøien.
Metoden "Motiverende intervju" er tuftet på ideene til den greske filosofen Sokrates. Han fikk folk til å reflektere selv gjennom å stille dem spørsmål, til forskjell fra å komme med formaninger.
-Resultatene viser at dette er en enkel og nyttig metode for livsendring. Fremfor å si til en som drikker at «nå må du kutte ut å drikke fordi…», så spør vi om hva som er gode sider ved å drikke og hva som er mindre gode sider ved å drikke, sier Gunnhild Bagøien.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?