-Kommunal medfinansiering av utskrivningsklare pasienter fra psykisk helsevern kommer ikke i 2014, sier prosjektdirektør i Helse- og omsorgsdepartementet, Tor Åm.
Denne meldingen ble gitt under en nettverkssamling for ledere og fagfolk innen psykisk helse i Akershuskommunene, holdt i Oslo 15. mai. Åm var her en av innlederne.
Bakgrunnen er blant annet at Kommunenes Sentralforbund er bekymret for hvordan en slik medfinansiering kan slå ut for økonomien til de enkelte kommuner.
Åm trakk frem tall som viser at kommunene til sammen har gått 120 millioner kroner i minus etter at de med innføringen av Samhandlingsreformen har fått ansvar for medisinske pasienter innen somatikken.
Mange har etterlyst et kommunalt ansvar for utskrivningsklare pasienter også for psykisk helsefeltet. Begrunnelsen har blant annet vært at psykisk helse taper kampen om de kommunale ressursene når kommunene kun må betale for de som er utskrivningsklare innen fysisk helse eller somatikk.
Et dilemma knyttet til psykisk helse er at det kan være mer utfordrende å definere når en pasient er klar for å skrives ut her enn innen somatikken.
-Regjeringen jobber både med definisjonsgrunnlag og statistikk før man kommer tilbake til kommunalt finansieringsansvar for utskrivningsklare innen psykisk helsevern, sier Åm til napha.no.
Tor Åm, som i tillegg til stillingen i Helse- og omsorgsdepartementet også er Samhandlingsdirektør ved St. Olavs Hospital i Trondheim, oppfordret det kommunale psykiske helsefeltet til å fortsette å jobbe med andre deler av reformen i påvente av at de får medfinansieringsansvar.
Dette gjelder blant annet styrking av kompetansen til fagfolkene i kommunene, forpliktende samarbeidsavtaler og organisatoriske grep som opprettelse av felles kommunelegestillinger.
Han trakk også frem det han mener er de to nyeste og mest omfattende endringene som Samhandlingsreformen innebærer for kommunene når det gjelder psykisk helse:
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?