NAPHA-blogger Rigmor Galtung, som er åpen om sin bipolare lidelse, har snakket med en psykiater som anbefaler folk bare å fortelle sine nærmeste at de har denne diagnosen.
«Hvorfor i all verden gjør du det da Tom?» Jeg kjenner at jeg er i ferd med å hisse meg opp. Hva er det han står her og sier? At man ikke skal kunne snakke om at man har en sykdom?, skriver Rigmor Galtung i blogginnlegget «Åpenhetens gevinst og pris».
Galtung, som i mange år har opptrådt som komiker og fortalt om sin bipolare lidelse på ulike konferanser innen psykisk helse, kjenner på en fortvilelse når hun hører psykiaterens begrunnelse:
«Jeg skjønner at du blir provosert av det Rigmor, men det er faktisk sånn at mange som har vært åpne om den, har blitt møtt med så mange fordommer og negative reaksjoner at de heller skulle ønske de hadde holdt kjeft!», forteller han til henne i en pause under en konferanse.
Reaksjonene psykiateren sikter til er blant annet diskriminering i arbeidslivet. Han følger opp med å gi henne ros for at hun er så åpen om sin bipolare lidelse:
-Det er derfor den jobben du gjør er så viktig Rigmor. Du viser at man kan være høyst velfungerende med en slik diagnose.
-Jeg føler meg smigret over rosen, men kjenner også på en fortvilelse. Ikke så mye på egne vegne. Jeg er tøff nå, etter mange år med usikkerhet og skamfølelse! Jeg er mer fortvilet på vegne av alle dem som ikke har en «offentlig» stemme, for de som ikke tør å snakke fordi de da muligens kan bli sett på som «gale», skriver Galtung.
Hun forstår at det ikke er like lett for alle å stå fram, og at det kan være lettere for henne som har en «kjendis»-status.
-Jeg er ydmyk og takknemlig for å få låne «min stemme» til alle dem som ikke tør eller orker å snakke om det, så får jeg heller få kritikk for at jeg mener – og snakker mye om sykdommen. Hvis ingen gjør det, kommer vi i hvert fall ikke videre i arbeidet med å bryte stigma og fordommer i forhold til psykiske lidelser, mener Galtung.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?