Publisert: 29. mai 2013
Skap som åpnes
UT AV SKAPET: -Vil ansettelse av erfaringskonsulenter, med og uten helse- og sosialfaglig utdannelse, gjøre det lettere for allerede ansatte tjenesteytere som ikke lever åpent med sine brukererfaringer å komme ut av skapet, spør NAPHA-blogger Odd Volden. Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com.

Fagfolk som «kommer ut av skapet»

Fagfolk som «kommer ut av skapet»

NAPHA-blogger Odd Volden skriver om fagfolk som kommer «ut av skapet» med sine egne erfaringer med psykiske lidelser.

En helseleder Volden kjenner ble overrasket da han nylig lyste ut en stilling som erfaringskonsulent:

-Det som overrasket ham var at velutdannede og erfarne helse- og sosialarbeidere nå tydeligvis var villige til «å komme ut av skapet» og jobbe som erfaringskonsulenter, skriver han i blogginnlegget «Møder du en med det samme blik, skal du vide, han er din venn».

Tvangstrøye

Helselederen hadde opplevd intervjurunden som ytterst interessant.

-Han fortalte om søkere som opplevde det å arbeide som fagutøver i et byråkratisert og ”evidensbasert” helsevesen som å gå med tvangstrøye. Han fortalte om søkere som ikke lenger maktet å underspille sine lidelses- og brukererfaringer i arbeidssituasjonen, skriver Volden.

Ble bedre kliniker

Han viser også til en psykolog og mor til et utviklingshemmet barn, som i et innlegg i legetidsskriftet skriver at hun «uten tvil er blitt en bedre kliniker av brukererfaringene».

Volden ønsker seg mer forskning på hvordan det påvirker både tjenester og holdninger å ha fagfolk med brukererfaring ansatt. Han tror det fremover kan skje bevegelser her som «vil tvinge oss til å tenke nytt»:

-Vil ansettelse av erfaringskonsulenter, med og uten helse- og sosialfaglig utdannelse, gjøre det lettere for allerede ansatte tjenesteytere som ikke lever åpent med sine brukererfaringer å komme ut av skapet, spør Volden.

ODD VOLDEN
  • Odd Volden er brukeraktivist og faglig rådgiver i NAPHA.
  • Han holder et skarpt blikk på psykisk helse, og blogger jevnlig på napha.no.
NAPHA-blogger Odd Volden.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen