Publisert: 04. juni 2013.   Endret: 05. juli 2020
Katherina Martin Abello

LÆRTE MYE: NAPHA-leder Trond Hatling

I front innen nettbasert hjelp

I front innen nettbasert hjelp

Nettbasert selvhjelp og forebygging av psykiske og rusrelaterte lidelser blomstrer i Nederland. -Jeg er imponert, sier NAPHA-leder Trond Hatling.

-Generasjon Y, de unge, forventer at man kommuniserer på nett. Også de eldre bruker nettet mer og mer, de er bare andre steder på nett enn de unge, sier Katherina Martin Abello.

Ett av flaggskipene

Hun er leder for Innovation Centre for Mental Health and Technology ved Trimbos-instituttet i den nederlandske byen Utrecht. Senteret har 240 ansatte som jobber med forskning og forskningsformidling innen rus og psykisk helse.

Ett av senterets flaggskip er utvikling av nettbaserte verktøy både for å forebygge og behandle psykiske og rusrelaterte lidelser.

Når nye grupper

4. juni ga hun en presentasjon av senterets e-satsing for ansatte fra NAPHA, som besøkte senteret i Utrecht.

-Fordelene med e-basert psykisk helsehjelp er mange. Blant annet når man grupper som ellers ikke oppsøker helsevesenet, sier Abello, og gir et eksempel:

-Ett program heter Drinking less. Dette har nådd godt fram til høyt utdannede kvinner som ikke har villet delta i andre mental helse- programmer. Det er mindre stigmatiserende, de trenger ikke å be om fri fra jobb, og kan gjøre det hjemmefra, sier Abello.

Seks fordeler

Hun trekker fram seks fordeler som e-basert psykisk helsehjelp særlig gir:

  • Intervensjoner kan designes i henhold til de best dokumenterte praksisene.
  • Det hjelper pasienter som ellers ville vært vanskelige å nå gjennom ordinære psykisk helsetjenester.
  • Intervensjonene kan tilbys bredt til befolkningen via internett, men også på "stand alone"-maskiner i klinikker, sykehus og i førstelinjetjenesten.
  • Spredning av psykoedukasjon, forebygging og bevissthetsprogrammer.
  • Det gir befolkningen flere alternativer for å motta hjelp.
  • Det gir reduserte kostnader, f eks ved sparte reisekostnader, det at folk ikke må ta fri fra jobb og at behov for behandling unngås gjennom forebygging og bevisstgjøring.

Se programmene

Ett program er laget for selv-hjelp mot depresjon, og heter Color your life.

Abello presenterte også en rekke eksempler på andre nettbaserte verktøy, blant annet rettet mot ungdom som ruser seg på alkohol og andre stoffer, foreldre som vil lære å kommunisere bedre med barna sine om rus og psykiske problemer, om steder hvor brukere møter andre brukere på nett og hjelper hverandre, og sider rettet mot folk som jobber innen psykisk helsefeltet.

Abello forteller at mange av programmene brukes i kombinasjon med direkte kontakt med behandlere.

  • Les mer om de ulike verktøyene og metodene, og finn linker til de ulike nettsidene, i Katherina Martin Abellos presentasjon av e-læringssatsingen ved Trimbos-instituttet i Utrecht.

-Vi har mye å lære

NAPHA-leder Trond Hatling tok med seg mye inspirasjon fra Abellos presentasjon.

-Ut fra det jeg vet om Norge så har Nederland kommet veldig langt innen nettbasert psykisk helsehjelp. Vi har mye å lære, og vi skal ha et tettere samarbeid med miljøet i Nederland fremover. Dette vil også være relevant å samarbeide med andre miljøer i Norge om. Vi trenger ikke gjøre jobben på nytt i Norge, og kan heller bygge videre på deres arbeid, både spesifikke produkter og teknologi, mener Trond Hatling.

-Veldig målgruppeorientert

Særlig imponert er han over hvor tett samarbeid utviklerne har med brukerne.

-De tenker mange plattformer samtidig, og er veldig målgruppeorientert. De jobber direkte sammen med målgruppene for å utvikle løsninger som treffer, og på plattformer som målgruppa bruker. De finner svar på hva målgruppen vil ha, hva de trenger og hva de kommer til å bruke, sier Hatling.

LÆRTE MYE: NAPHA-leder Trond Hatling

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen