Nettbasert selvhjelp og forebygging av psykiske og rusrelaterte lidelser blomstrer i Nederland. -Jeg er imponert, sier NAPHA-leder Trond Hatling.
Katherina Martin Abello ga NAPHA en innføring i e-satsingen ved Trimbos-institutet i Uthrecht. FOTO: Roald Lund Fleiner/napha.no
Katherina Martin Abello ga NAPHA en innføring i e-satsingen ved Trimbos-institutet i Uthrecht. FOTO: Roald Lund Fleiner/napha.no
-Generasjon Y, de unge, forventer at man kommuniserer på nett. Også de eldre bruker nettet mer og mer, de er bare andre steder på nett enn de unge, sier Katherina Martin Abello.
Hun er leder for Innovation Centre for Mental Health and Technology ved Trimbos-instituttet i den nederlandske byen Utrecht. Senteret har 240 ansatte som jobber med forskning og forskningsformidling innen rus og psykisk helse.
Ett av senterets flaggskip er utvikling av nettbaserte verktøy både for å forebygge og behandle psykiske og rusrelaterte lidelser.
4. juni ga hun en presentasjon av senterets e-satsing for ansatte fra NAPHA, som besøkte senteret i Utrecht.
-Fordelene med e-basert psykisk helsehjelp er mange. Blant annet når man grupper som ellers ikke oppsøker helsevesenet, sier Abello, og gir et eksempel:
-Ett program heter Drinking less. Dette har nådd godt fram til høyt utdannede kvinner som ikke har villet delta i andre mental helse- programmer. Det er mindre stigmatiserende, de trenger ikke å be om fri fra jobb, og kan gjøre det hjemmefra, sier Abello.
Hun trekker fram seks fordeler som e-basert psykisk helsehjelp særlig gir:
Ett program er laget for selv-hjelp mot depresjon, og heter Color your life.
Abello presenterte også en rekke eksempler på andre nettbaserte verktøy, blant annet rettet mot ungdom som ruser seg på alkohol og andre stoffer, foreldre som vil lære å kommunisere bedre med barna sine om rus og psykiske problemer, om steder hvor brukere møter andre brukere på nett og hjelper hverandre, og sider rettet mot folk som jobber innen psykisk helsefeltet.
Abello forteller at mange av programmene brukes i kombinasjon med direkte kontakt med behandlere.
NAPHA-leder Trond Hatling tok med seg mye inspirasjon fra Abellos presentasjon.
-Ut fra det jeg vet om Norge så har Nederland kommet veldig langt innen nettbasert psykisk helsehjelp. Vi har mye å lære, og vi skal ha et tettere samarbeid med miljøet i Nederland fremover. Dette vil også være relevant å samarbeide med andre miljøer i Norge om. Vi trenger ikke gjøre jobben på nytt i Norge, og kan heller bygge videre på deres arbeid, både spesifikke produkter og teknologi, mener Trond Hatling.
Særlig imponert er han over hvor tett samarbeid utviklerne har med brukerne.
-De tenker mange plattformer samtidig, og er veldig målgruppeorientert. De jobber direkte sammen med målgruppene for å utvikle løsninger som treffer, og på plattformer som målgruppa bruker. De finner svar på hva målgruppen vil ha, hva de trenger og hva de kommer til å bruke, sier Hatling.
Det var ett av poengene, da Fremsam, nettverk for helsefremmende samfunn, arrangerte nettverkssamling om bærekraft og folkehelse.
– Vi vil forske på hvordan deltakerne opplever å komme tilbake til arbeidsstedet sitt med «naturen i ryggsekken», sier Lerstein og Jones
– Spesialisthelsetjenesten var god å ha, da midlene rant ut, og kommunene ikke klarte å prioritere å støtte Recovery Ressursbase
– Det kan demme opp for negativ utvikling, både menneskelig og økonomisk, sier Petter A. Linstad, folkehelsekoordinator i Eidskog kommune.
Ansvarlig redaktør: Ellen Hoxmark
Webredaktør: Ragnhild Krogvig Karlsen
NAPHA er en avdeling i
NTNU Samfunnsforskning AS
Skriv og del:
Vil du skrive en artikkel på Napha.no?