Publisert: 24. juni 2013
Magne Sellereite
PRESSET PÅ RESSURSER: -Det oppleves som om vi får flere klienter samtidig som vi får stadige nedskjæringer, sier Magne Sellereite til NAPHA.no. FOTO: Roald Lund Fleiner/napha.no.

-Jeg har et mål om å høre litt latter hver dag

-Jeg har et mål om å høre litt latter hver dag

Intervjustafetten "Psykisk helsearbeid Norge rundt". Etappe 41: Ålesund kommune.

Navn: Magne Sellereite.

Jobb: Teamleder for psykisk helseteam, Ålesund kommune.

Utfordret av: Liv Håkedal Skjæveland, avdelingsleder for psykiatrisk sykepleietjeneste i Arendal kommune.

Sender stafettpinnen videre til: Hege Aar, Namsos kommune.

-Skildre kommunen din med tre ord:

-Vakker, i endring og med mange utfordringer.

-Hva er det beste med jobben din?

-Det beste med min jobb er at jeg får være med å påvirke utviklingen av tjenestene, og samtidig får beholde kontakten med brukerne.

-Og hva er det verste?

-At vi hele vi hele tiden får nye utfordringer, oppgaver, forpliktelser uten å få tilført nok resusser. Det oppleves som om vi får flere klienter samtidig som vi får stadige nedskjæringer. Vi må hele tiden lete etter nye løsninger. Dette har vært en trend siden opptrappingsplanen ble avsluttet.

-Nevn en ting du mener kan gjøre det psykiske helsearbeidet i kommunene bedre?

-Å få et sterkt fokus på å hjelpe brukerne med problemene de faktisk har. Vi må få brukerne til å fungere ute i kommunene. Det betyr blant annet å mestre å bo, ha en egnet bolig og ha ryddige økonomiske forhold. Det er viktig å skape rammevilkår for at brukerne skal klare seg i kommunen.

-Nevn et tiltak din kommune er involvert i som du vil framheve?

-Vi gjør mye bra, men etter at vi startet opp et levterskel arbeidstiltak, kalt MAX-prosjektet, har vi fått mye positiv respons. Arbeidstiltaket har hatt stor betydning for veldig mange. Det har gitt mange en mulighet til å komme seg i aktivitet og føle seg nyttig. Kommunen leier inn brukerne til snømåking, flytting, hagearbeid og vedlikehold av kommunale uteområder slik at de kommer seg ut i en aktivitet. Brukerne får lønn for arbeidet, og kan også leies ut til private.Tilbudet var et prosjekt, men har nå blitt en fast del av dagsenteret.

-Hva synes du om NAPHAs kunnskapsbase www.psykiskhelsearbeid.no?

-Jeg har skrevet der selv, om fagledelse i botilbud. Kunnskapsbasen er en god plass å se hva andre gjør og få inspirasjon. Vi møter mange nye krav. Da er kunnskapsbasen et fint sted å finne ideer og inspirasjon.

-Et annet nettsted du kan anbefale?

-Før brukte jeg ofte Rådet for Psykisk Helse sine sider, for å hente inspirasjon og finne ut hva som var gjort i andre kommuner.

-Gi terningkast til regjeringens innsats for psykisk helse:

-Tre. Ikke helt fornøyd med at opptrappingen bare forsvinner igjen. Ressursene og tilbudene forsvinner litt ut igjen etter at opptrappingsplanen ble avsluttet i 2008. Både i førstelinjen og i spesialisthelsetjenesten er det vanskelig å opprettholde tilbud. Vi gis oppgaver uten å få ressurser, og har vanskeligheter med å forstå at det er noen vekst i psykiske helsetjenester. Jeg synes kravene og opptrappingen burde ha hengt bedre sammen.

-Hva gjør du selv for å ta vare på din psykiske helse?

-Jeg har et mål om å høre litt latter hver dag i arbeidsmiljøet mitt. Humør og innstilling gir oss mye. Jeg prøver også å holde meg i aktivitet. Det var lettere når jeg jobbet på gulvet. Det er viktig å ha fokus på positivitet og humor.

-Anbefal en bok, film eller annen god kultur:

-Jeg vil anbefale "I morgen var jeg alltid en løve" av Arnhild Lauveng. Jeg er glad for måten hun går ut på, og hvordan hun holder foredrag. Jeg henter mye inspirasjon derifra.

Kommenter:

Mer om

nyheter

Les også

Ingen treff...
Aktuelt
Siste fra Kunnskapsbasen